CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu, 'Serçesme Hünkar Haci Bektas Veli Festivali'ne Katildi Açiklamasi

'Çaglar ötesinden onun söyledikleri bugün kainatin evrensel kurallarina dönüsmüs durumda. o elinde kiliç degil aydinlanmanin mesalesini tasimistir. Yasami boyunca hep hakki ve adaleti savunmustur'

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, Haci Bektas Veli'nin çaglar ötesinden söylediklerinin bugün kainatin evrensel kurallarina dönüstügünü belirterek, "O elinde kiliç degil aydinlanmanin mesalesini tasimistir. Yasami boyunca hep hakki ve adaleti savunmustur." dedi.

Kiliçdaroglu, Yenikapi etkinlik alaninda düzenlenen Serçesme Hünkar Haci Bektas Veli Festivali'nde vatandaslara hitap etti.

Haci Bektas Veli'nin bu topraklarda yasadigini ve anlayan için çok sey dedigini anlatan Kiliçdaroglu, "O dedi ki 'En büyük keramet çalismaktir, adalet her iste hakki bilmektir, arifler hem aridir hem aritici, en yüce servet ilimdir, kibrin asli seytan tevazunun asli rahmandir, çalismadan geçinenler bizden degildir, alimin uykusu cahilin ibadetinden üstündür, kimsenin ayibini arama kendi ayibini gör, dini dili rengi ne olursa olsun iyiler iyidir.' Çaglar ötesinden onun söyledikleri bugün kainatin evrensel kurallarina dönüsmüs durumda. o elinde kiliç degil aydinlanmanin mesalesini tasimistir. Yasami boyunca hep hakki ve adaleti savunmustur." diye konustu.

Kiliçdaroglu, Haci Bektas Veli'nin barisin ve huzurun öncüsü oldugunu dile getirerek, su degerlendirmelerde bulundu:

"Kimseyi ötekilestirmemis, o kendi dilinde 72 milleti bir görmüstür. O ünlü düsünür mutasavvif Ahmet Yesevi ocaginda yetismis, feyiz almistir. Dergahindaki hocasi Lokman Perende'dir. O bu topraklarda insan-i kamil olarak ünlendi. Akli kullanmayi ve bilimi ögütledi. 'Eger bir yeri karanlik olarak görüyorsan bil ki perde senin gözündedir.' diyordu. Dergahinda düsüncelerini ögrencilerine aktararak yayginlasmasini sagladi. Onun dergahinda egitim görenler daha sonra Anadolu ve Rumeli cografyasina dagildilar. Bugün Avrupa'nin pek çok ülkesinde toplumlari aydinlatiyor."

Haci Bektas Veli'nin düsüncelerine dünyada her zamankinden daha fazla ihtiyaç oldugunu aktaran Kiliçdaroglu, dünyadaki savas ve açlik alanlarinin, Islam ülkeleri oldugunu ifade etti.

Kiliçdaroglu, yerinden edilenlerin Müslümanlar oldugunu dile getirerek, "Afganistan'da yasananlar sadece bizi degil, tüm dünyayi endiselendiriyor. Demokrasi, insan haklari, egitim, saglik, toplumsal esitlik, adalet gibi alanlarda Müslüman ülkeler gerçekten de perisanligi yasiyor. Dileriz yasanan aci ve dökülen kanlar son bulur. Islam dünyasina huzur ve adalet gelir. Anadolu'yu bize yurt yapan, bu topraklari ilim irfan bahçesi haline getiren bütün erenlerimizi, velilerimizi, mürsitlerimizi, pirlerimizi, dervislerimizi, dedelerimizi huzurlarinizda bir kez daha rahmet ve minnetle aniyorum. Bu güzel ülkede özgür bir sekilde onurumuz ve serefimizle yasama hakki imkani veren basta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün kahramanlarimiza, sehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Gazilerimize sükranlarimi sunuyorum." diye konustu.

Etkinlikte Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Imamoglu da bir konusma yapti. Konusmalarin ardindan etkinlik Arif Sag konseri ile devam etti.

Kaynak: AA