Antalya'da Ölen Yavru Deniz Kaplumbagalari Için Suç Duyurusunda Bulunuldu

Çevre ve Sehircilik Bakanligi, nesli tehlike altinda olan caretta carettalarin Akdeniz’deki en büyük yasam alanlarindan biri olan Antalya Belek’te yumurtadan çikan 60 yavru deniz kaplumbagasinin bir otelin kumsala koydugu ahsap yürüme bandinin altinda sikisarak ölmesi nedeniyle savciliga suç duyurusunda bulundu.

Antalya'da Ölen Yavru Deniz Kaplumbagalari Için Suç Duyurusunda Bulunuldu
Alinan bilgiye göre, Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum’un talimatiyla Tabiat Varliklarini Koruma Genel Müdürlügü tarafindan Antalya’da ölen deniz kaplumbagalariyla ilgili bir ekip görevlendirildi. Bölgede çalismalarini yürüten ekip, 60 yavru deniz kaplumbagasinin hayatini kaybettigi belirledi. Bunun üzerine ölen caretta carettalar için sorusturma baslatildi. Çevre ve Sehircilik Bakanligi Serik Cumhuriyet Bassavciligina suç duyurusunda bulundu.

Bakanlik, bu tür olaylarin tekrar yasanmamasi ve yavru caretta carettalarin yasam alanlarinin insan faktörü nedeniyle olumsuz etkilenmemesi için harekete geçti. Bakanlik, çalismalar neticesinde tüm kaplumbaga üreme kumsallarinda insan baskisini ortadan kaldirmak amaciyla denizle kiyi arasindaki yaklasik 40 ila 60 metrelik kumsal alanlari ahsap bariyerler ile ayirarak üreme bandi olusturacak. Kaplumbaga yavrulari ay isiginin denize yansimasi neticesinde çogunlukla denize yönelmekte, ancak karadan gelen güçlü bir isik bu yavrularin yön degistirmelerine neden olabiliyor. Bu sebeple her yil belli oranda kaplumbaga yavrusu bu sekilde hayatini kaybedebiliyor. Çalismayla yavru deniz kaplumbagalarinin insan faktöründen olumsuz etkilenmemesi amaçlaniyor. Bakanlik tarafindan, otel isletmelerinin kumu eleme, yerini degistirme gibi yuvalara zarar verecek faaliyetlerinin önüne geçmek, semsiye, sezlong gibi malzeme ve yapilar ile ayni zamanda yuvalama alanlarinin isgalini önlemek ve araçlar ile kumsallara girisleri engellemek adina uyari tabelalari ve bariyerler yapilarak bu tür olumsuz faaliyetlerin büyük oranda önüne geçildi. Öte yandan koruma ve izleme çalismalari neticesinde ise yavru deniz kaplumbagalarinin sayisi; 2017 yilinda 58 bin 774, 2018 yilinda 84 bin 305, 2019 yilinda 93 bin 857, 2020 yilinda da 199 bin 96 oldu.
Kaynak: İHA