ABD, Taliban'in Taninmasi Konusunda Sözlere Degil Taliban'in Eylemlerine Bakacak

ABD Disisleri Bakanligi Sözcüsü Ned Price, Taliban'in Afganistan'in mesru yönetimi olarak taniyip tanimama konusunda "sözlere degil eylemlere" bakarak uluslararasi ortaklarla birlikte adim atacaklarini söyledi.

Sözcü Price, bakanlikta düzenledigi basin brifinginde Afganistan'daki son durumu ve devam eden tahliye sürecini degerlendirdi.

Price, Taliban'la yakin ve anlik iletisim halinde olduklarini, bir daha saldiri olmamasi için tüm güvenlik önlemlerini artirdiklarini söyledi.

31 Agustos'tan sonra ABD'nin Afganistan'da diplomatik bir misyonunun çalismaya devam edebilmesi noktasinda görüsmelerini sürdürdüklerini kaydeden Price, bu tarihten sonra da bu ülkede diplomatik olarak varliklarini sürdürmek istediklerini vurguladi.

Price, Taliban'a güvenip güvenmedikleriyle ilgili bir soruya, "Bu güvenle ilgili bir durum degil, karsilikli çikarlarla ilgili bir durum." cevabini verdi.

Taliban'in taninmasi konusuna bugün net bir yanit vermelerinin mümkün olmadigini vurgulayan Price, "Bu sorular bugün yanit verecegimiz seyler degil. Taliban'dan bazilari olumlu, bazilari yapici açiklamalar duyduk fakat günün sonunda biz de uluslararasi ortaklarimiz da sözlere degil eylemlere bakacagiz." sözleriyle Taliban'in ileride diplomatik olarak taninmasina sartli olarak yesil isik yakti.

Price ayrica, 31 Agustos'tan sonra Kabil Hamid Karzai Havalimani'nin nasil isletilecegine iliskin ABD'nin bir kararinin ya da pozisyonunun olup olmadigi konusunda, "Kabil Havalimaninin açik ve isler sekilde olmasi herkesin çikarinadir ancak bunun kararini biz degil Afganlar verecek." dedi.

- Kabil Havalimani konusundaki destegi için Türkiye'ye tesekkür

Öte yandan Price, Taliban'in Kabil Havalimaninin isletilmesi konusunda Türkiye ile görüstügüne iliskin haberlerin sorulmasi üzerine, haberlerin içerigine girmeden Türkiye'nin bu süreçte çok olumlu katkilar yaptigini belirtti.

Sözcü, "Türkler havalimani konusunda bugüne kadar yapici bir rol oynadilar. Bu konu Baskan Biden ile Cumhurbaskani Erdogan arasindaki konulardan biriydi. Hamid Karzai Uluslararasi Havalimani konusunda Türklerin oynamis oldugu rolden dolayi minnettariz. Bu konuda Cumhurbaskani Erdogan'in da bazi kamuya açik açiklamalari oldu ancak ben burada tamamlayayim." seklinde konustu.

Kaynak: AA