Ekonomik Krizdeki Lübnan'da Ilaç Bulamayan Kanser Hastalari Seslerini Duyurmak Istiyor

Beyrut'ta düzenlenen gösteriye katilan kanser hastasi Beha George Kostantin: 'Ilaçsizlik benim rahatsizligimin ilerlemesine sebep oldu. Su anda ilaç bulamiyorum ve bunun sebebini de anlamis degilim'

Ekonomik krizin ilaç ve saglik sektörünü vurdugu Lübnan'da kanser hastalarinin yakinlari, piyasada bulunmayan ilaçlarin temini talebiyle gösteri düzenledi.

Baskent Beyrut'taki Birlesmis Milletler Bati Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu binasi önünde toplanan hasta yakinlari ve aktivistler, bir süredir eczanelerde bulunamayan kanser ilaçlarinin temin edilmesini talep etti.

Gösteriye katilan Beha George Kostantin, AA muhabirine yaptigi açiklamada, hem meme kanseri oldugunu hem de kafasinda tümör bulundugunu söyledi.

Ekonomik kriz dönemine kadar tedavisinin aksamadan yapildigini aktaran Kostantin, ancak krizin ilaç sektörünü vurmasiyla 2 aydan beri ilaç bulamadigini dile getirdi.

Kanser hastasi Lübnanli, "Ilaçsizlik benim rahatsizligimin ilerlemesine sebep oldu. Su anda ilaç bulamiyorum ve bunun sebebini de anlamis degilim." dedi.

Birilerin seslerini duyarak kendilerine sahip çikmasini temenni ettigini belirten Kostantin, "Ben hastaligi seçmedim, hastalik beni buldu. Bu hastalikla mücadele ediyorum. Ama hem hastalikla hem de ilaç yokluguyla mücadele edemem." diye konustu.

- Lübnan'daki ekonomik kriz

Farkli din ve mezheplere dayali siyasi bölünmeler açisindan oldukça kirilgan bir yapiya sahip Lübnan ekonomisi, 1975-1990 yillarindaki iç savastan bu yana en büyük krizi yasiyor.

Yerel para birimi Lübnan lirasi, Merkez Bankasi kuru sabit tutsa da bankalarda ve karaborsada deger kaybiyla farkli fiyatlardan islem görüyor. Merkez Bankasinin belirledigi resmi kur 1507, bankalardaki geçerli kur 3 bin 900 lira iken, karaborsada dolar 19 bin liradan islem görüyor.

Ülkede bir süredir devam eden benzin krizi nedeniyle akaryakit istasyonlarinin çogu kapali dururken, açilanlarin önünde de uzun kuyruklar olusmaya devam ediyor. Günün çogunu elektrik kesintileriyle geçiren Lübnanlilar ayrica eczanelerde ilaç bulmakta zorluk çekiyor.

Mezhepsel siyasi gruplarin, bir yili askin süredir istifa eden Hassan Diyab hükümetinin yerine yenisini kurma konusunda anlasamadigi için kriz her geçen gün farkli sektörleri vurmaya devam ediyor.
Kaynak: AA