BM Genel Sekreteri Guterres Açiklamasi 'Etiyopya'da Gözlerimizin Önünde Insani Bir Felaket Yasaniyor'

Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Etiyopya'nin kuzeyinde Tigray'daki isyancilar ve güvenlik güçleri arasinda devam eden çatismalara iliskin "Gözlerimizin önünde insani bir felaket yasaniyor." dedi.

Guterres, Etiyopya'daki durum hakkinda BM Güvenlik Konseyi'ne brifinginde, 10 ay önce ülkenin kuzeyinde baslayan çatismalarin Tigray disina siçradigini söyledi.

Çatismalarin ülke içinde ve bölgede ciddi siyasi, ekonomik ve insani sonuçlar doguracagi uyarisi yapan Guterres, "Gözlerimizin önünde insani bir felaket yasaniyor." dedi.

Tigray'daki askeri cephe hatlarinin Amhara ve Afar bölgelerine ulastigini ve Etiyopya'daki diger aktörlerle bölgesel silahli gruplarin da çatismalara dahil oldugunu belirten Guterres, taraflara derhal çatismalara son vermeleri çagrisi yapti.

Kiskirtici söylemler ve etnik ayrimciliginin ülkenin sosyal dokusunu parçaladigini ifade eden Guterres, en az 400 bin kisinin ise kitlik kosullarina benzer bir durumla karsi karsiya oldugunu belirtti.

Tigray eyaletini yöneten isyanci Tigray Halk Kurtulus Cephesi (TPLF) güçlerinin 3 Kasim 2020'de Etiyopya'nin Kuzey Komutanligi birliklerine saldirmasi ve sonrasinda Basbakan Abiy Ahmed'in TPLF'ye karsi askeri harekat karari almasinin ardindan, eyalette bir milyondan fazla kisi yerinden edildi.

Etiyopya baslattigi genis çapli operasyonla Tigray eyaletinin baskenti Mekelle'yi ele geçirse de bazi bölgelerde çatismalar halen sürüyor.

Komsusu Etiyopya'ya destek olmak için ülkeye giren Eritre kuvvetleri ile Etiyopya kuvvetleri, eyalette katliam, tecavüz ve iskence gibi çesitli insan haklari ihlalleriyle suçlaniyor.

BM ve sivil toplum örgütleri, çatismalarin yasandigi Tigray bölgesindeki insani durumdan endise duyuyor.

BM Dünya Gida Programina göre, 1 Haziran'da bölgedeki nüfusun yüzde 91'ine denk gelen 5,2 milyon kisi acil gida yardimina ihtiyaç duyuyor.

Kaynak: AA