Taliban Kusatmasinda Bulunan Pencsir'deki Güçlerin Lideri Mesud, Rusya'nin Devreye Girmesini Istedi Açiklamasi

'Moskova'nin, bizimle Taliban arasinda bir tür acil baris görüsmesi için yardimci olabilecegini ve onlari kendilerine gelmeye ikna edebilecegini düsünüyorum' 'Uluslararasi toplum, Rusya da dahil olmak üzere bölgesel güçler, Afganistan'i terk edemeyenler için bir tampon bölge olusturulmasi için Taliban'a baski yapabilir'.

Afganistan'da Pencsir Vadisi'nde Taliban kusatmasinda kalan güçlerin Tacik lideri Ahmed Mesud, Rusya'nin Taliban'la aralarinda ara buluculuk yapabilecegini belirterek, Pencsir bölgesinin tampon bölge olmasi gerektigini savundu.

Mesud, Rus medya organi RBK'ye verdigi röportajda, çatismanin esigine geldikleri Taliban'la iliskilerini, yönetimin yeniden yapilanmasina iliskin beklentilerini ve dis destek arayislarini degerlendirdi.

Komsu ülkelerin ve bölgesel güçlerin Taliban'a müzakere konusunda baski yapmalarini ümit ettiklerini belirten Mesud, "Baris müzakerelerinin tek çözüm olduguna yürekten inaniyorum. Ama ayni zamanda Pencsir Vadisi'nde bazi askeri manevralar ve hazirliklar oldugundan kendimizi savunmaya da hazirlaniyoruz." ifadesini kullandi.

Mesud, Pencsir'de fiziki bir çatismanin yasanmadigini da kaydetti.

Taliban'in söyledikleri ile yaptiklarinin birbirinden farkli oldugunu vurgulayan Mesud, söyle devam etti:

"Müzakere etmeye hazir olduklarini söylüyorlar ve açikçasi bu bizi çok cesaretlendiriyor. Umariz sözlerine sadik kalirlar. Afganistan, son 20 yilda, genel olarak son 50 yilda, yeterince savas yasadi. Bu yüzden barisa ihtiyacimiz var ve konusmamiz gerekiyor. Ancak sahada yasananlar, askeri hazirliklarin devam etmesi, bizi baris konusunda süpheye düsürüyor."

Taliban ile çatisma olasiliklarinin yari yariya oldugunu belirten Mesud, Bati medyasinda Taliban'la görüsmeye davet edildigine dair çikan haberlere iliskin "Kimse beni bir yere davet etmedi." dedi.

Mesud, "Asil mesele, kapsayici olmak. Hükümet kapsayiciysa, gelecege umutla bakabiliriz. Bu gerçeklesmezse, bir devlet insa etmek için yeni bir basarisiz girisim olacaktir." yorumunu yapti.

Taliban'in askeri ve siyasi liderleriyle görüstügünü ancak görüstügü kisiler arasinda Molla Abdulgani Birader'in olmadigini aktaran Mesud, Rus yetkililerle temas olasiligi için su degerlendirmelerde bulundu:

"Umarim bunu yapmak için bir firsat olur. Çünkü Rusya'nin Afganistan'daki güvenlik durumuyla ilgili endiseleri var, siyasi durumla ilgili endiseleri var. Umarim siyasi olarak müdahale ederler ve siddetin tirmanmasini önlemeye yardimci olurlar. Moskova'nin, bizimle Taliban arasinda bir tür acil baris görüsmesi için yardimci olabilecegini ve onlari kendilerine gelmeye ikna edebilecegini düsünüyorum. Mümkün olan ve bize yardimci olacak sey bu."

Ahmed Mesud, Taliban'in degistigini söyledigini ancak bunun gerçegi yansitmadigini savunarak, Tacikistan ya da baska bir devletten askeri yardim almadiklarini söyledi.

Tacik lider, son birkaç günde Afganistan'in önde gelen siyasi isimleri Maresal Rasid Dostum, eski Belh Valisi Ata Muhammed Nur, Ismail Han, Abdul Rasul Sayyaf, Khazrati Ali, Hamid Karzai ve Abdullah Abdullah'la görüstügünü dile getirdi.

Mesud, Esref Gani hükümetinin düsmesinin beklendigini ifade ederek, "(Yabanci yetkililere) Afganistan'in, çekilmenin ardindan birakin aylari, birkaç haftayi bile dayanamayacagini söyledim. Onlarin tahminlerine göre, hükümet 2 yila kadar dayanabilirdi. Ben bile yanilmisim." dedi.

Pencsir Vadisi'nin durumuna iliskin Mesud, "Uluslararasi toplum, Rusya da dahil olmak üzere bölgesel güçler, Afganistan'i terk edemeyenler için bir tampon bölge olusturulmasi için Taliban'a baski yapabilir. Baris görüsmeleri sonuç verene kadar kalabilecekleri bir bölge olabilir." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA