Ingiltere, Eski Asker Farthing Ve Beraberindeki Yaklasik 200 Hayvani Afganistan'dan Tahliye Edebilir

Ingiltere Savunma Bakanligi, Afganistan’dayken Ingiltere ordusuna hizmet veren eski denizci Paul Farthing’in kurdugu hayvan barinagindaki personel ile yaklasik 200 hayvanin tahliye edebilecegini belirtti.

Ingiltere, Eski Asker Farthing Ve Beraberindeki Yaklasik 200 Hayvani Afganistan'dan Tahliye Edebilir
Afganistan’da 2000’li yillarin ortalarinda Ingiliz ordusuna hizmet veren eski denizci Paul Farthing, baskent Kabil’de kurdugu Nowzad adli barinaktaki yaklasik 200 hayvanin ve barinak personelinin tahliye edilmesi için kampanya baslatmisti. Basta kampanyaya karsi çikan Ingiltere Savunma Bakani Ben Wallace, hayvanlarin ve barinak personelinin tahliye edilebilecegini ve bunun için Ulastirma Bakanliginin islemlere baslayacagini duyurdu. Wallace, Farthing’in eger havaalanina hayvanlar ile gelirse, kiralanan uçak için alan saglanacagini belirterek, eger hayvanlari ile gelmezse Farthing ve ekibinin tahliyesinin Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin (RAF) uçagiyla saglayacagini belirtti.

Wallace, "Her zaman tutarli oldum ve önceligimiz en çok risk altinda olan kisilerin tahliyesini saglamaktir" dedi.

Taliban’in Afganistan’daki yönetimi ele geçirmesi ve bölgedeki krizin büyümesinin ardindan evcil hayvan barinagi sahibi olan eski denizci Farthing’in yürüttügü kampanya ile barinaktaki toplam 200 kedi ve köpegin tahliyesini gerçeklestirmek için uçak kiralanmisti. Ingiltere hükümeti daha önce Farthing’in ve barinaktaki çalisan personellerin tahliyesinin yapilacagini belirtmis ancak Farthing ve ekibi barinaktaki hayvanlarin da tahliye edilmesini istemisti.

Farthing’in destekçileri, dün bagislarla finanse edilerek kiralanan özel bir uçagin barinak çalisanlarini ve hayvanlari kurtarmak için hazir oldugunu duyurmus, uçus evrak isleri nedeniyle ertelenmisti. Farthing ise, kiralanan uçakta hayvanlarin uçagin kargo bölümünde tasinacagini ve personelini yerlestirdikten sonra uçaktaki herhangi bir yedek koltugun Birlesik Krallik yetkilileri tarafindan geçis izni verilen diger kisilere verilebilecegini ifade etmisti.

Öte yandan Ingiltere Savunma Bakani Wallace, Ingiltere’nin Kabil’den yaptigi uçuslarda, "Insanlarin tahliyesine öncelik verilecegini ve hayvanlarin beklemek zorunda kalacagini" ifade etmis, kiralanan uçagin sadece "havaalanini kapatacagini" ve isleri zorlastiracagini belirtmisti.

(Aylin Albayrak/IHA)
Kaynak: İHA