Büyük Taarruz'un 99'Uncu Yil Dönümü Kutlamalari Basladi

Büyük Taarruz'un 99'uncu yil dönümü kutlamalari, Afyonkarahisar'in Suhut ilçesindeki Atatürk Evi'nin önünde törenle basladi.

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroglu, törende, 99 yil önce böyle bir aksamda aziz Atatürk ve silah arkadaslarinin, karargahi Konya'nin Aksehir ilçesinden Suhut'a tasidiklarini söyledi.

O dönemde Suhut'un isgal edilmedigini animsatan Eroglu, "Suhut'un etrafi daglarla çevrili, Yunan düsmani buraya geldigi zaman Türk askerinin pusu kurabilecegini düsünerek Suhut'u isgale cesaret edememistir. Dolayisiyla Atatürk ve aziz silah arkadaslari, kahraman ordu 24 Agustos 1922'den itibaren burada toplandi. 25 Agustos 1922 cuma aksami Zafer Yolu'ndan Kocatepe'ye yürüdü ve 26 Agustos sabahi Büyük Taarruz basladi." dedi.

Daha sonra protokol üyeleri Büyük Taarruz Karargah Evi'ndeki hatira defterine duygu ve düsüncelerini yazdi.

Atatürk Evi'ndeki törenden sonra mehter takimi esliginde atli süvari birlikleri ile Suhut Sehir Stadi'na yürüyüs yapildi.

Sehir Stadi'ndaki törende konusan Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Özgül Özkan Yavuz, Afyonkarahisar'in, büyük zaferin açilan son kilidi oldugunu söyledi.

Buradaki mücadelenin Kurtulus Savasi'nin en parlak sayfasi haline geldigini kaydeden Yavuz, söyle konustu:

"Yunan isgali sahasinin disinda kalan Suhut ise 25 Agustos 1922'de bati cephesi karargahinin buraya tasinmasiyla kurtulusumuzun karargahi oldu. Tarihin gurur ve seref dolu bugünlerini Türküler, destanlar ve danslar ile dopdolu coskulu bir programla yeniden yasatmak halkimizla kiymetli sanatçilari bulusturmak için Izmir Devlet Türk Dünyasi Dans ve Müzik Toplulugumuz, 'Zafer Yolu Var Olus Destani' adiyla sizler için gösteri hazirladi. Kurtulus Savasi ve Milli Mücadele'nin en atesli günlerinin yasandigi sirada milletçe yeniden var olus mücadelesi ortaya koyan 'ya istiklal ya ölüm' diyen bir halkin düsman isgaline karsi direnisine aziz destanini bu kez sahnede sanatçilarla bir kez daha yasayacagiz."

Törende, Kültür ve Turizm Bakanligi Izmir Devlet Türk Dünyasi Dans ve Müzik Toplulugu gösteri sundu, konser verdi.

Törene, DP Genel Baskani Gültekin Uysal, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekilleri Ali Özkaya, Ibrahim Yurdunuseven, CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, Afyonkarahisar Belediye Baskani Mehmet Zeybek, ilçe ve belde belediye baskanlari, askeri erkan ile çok sayida vatandas katildi.

Kaynak: AA