'Bugün Bir Uçak Kalkmis Durumda. 24 Ya Da 36 Saat Içinde Türk Askerlerinin Tahliyesi Tamamlanabilir'

Cumhurbaskanligi Sözcüsü Ibrahim Kalin, “Bugün bir uçak kalkmis durumda. 24 ya da 36 saat içinde Türk askerlerinin tahliyesi tamamlanabilir” dedi.

'Bugün Bir Uçak Kalkmis Durumda. 24 Ya Da 36 Saat Içinde Türk Askerlerinin Tahliyesi Tamamlanabilir'
Cumhurbaskanligi Sözcüsü Ibrahim Kalin NTV canli yayininda Funda Görey’in sorularini yanitladi. ABD’nin Afganistan’dan çekilme karari aldigindan itibaren Türkiye’nin de kendi planlarini yaptiklarini, ve uzun bir süredir bir Afganistan mesaisi oldugunu bildirdi.

24 YA DA 36 SAAT IÇINDE TÜRK ASKERLERININ TAHLIYESI TAMAMLANABILIR

Afganistan’dan Türk Silahli Kuvvetlerinin tahliyesi hakkinda konusan Kalin, “Süreci çok yakin bir sekilde takip ettik. Sahadaki gerçekleri görerek hareket etmek zorundaydik. Biz orada askerlerimizi tehlikeye atacak bir süreç içinde olmayacagimizi ifade ettik. Biz tüm planlarimizi yapmistik. Askerlerimizin tahliye edilmesiyle ilgili hazirliklar bir süredir devam ediyordu. Askerimiz orada büyük bir basari sergiledi. Görevlerini yapmis bir sekilde askerimiz ülkesine dönüyor. Bugün bir uçak kalkmis durumda. 24 ya da 36 saat içinde Türk askerlerinin tahliyesi tamamlanabilir” diye konustu.



KABIL HAVALIMANI’NIN ISLETMESI

Türk Askeri’nin çekildikten sonra da orada havalimaninin isletmesine devam edebileceklerini ifade eden Sözcü Kalin, “Sivil uzmanlarimiz havalimani için destek verebilir. Bununla ilgili müzakereler devam ediyor. Bunu Türkiye’nin devam ettirmesi konusunda bir irade de ortaya koyuyorlar. Afganlarin yasadigi insani drami göz ardi etmemek lazim. Kabil Havalimani’nda ilk günlerde yasanan drami gördük. Havalimaninda güvenligin saglanmasi gerekiyor. Bunun detaylari konusulacak ama bir güvenlik yapisi kurulmasi gerekiyor. Taliban’in böyle bir kapasitesi oldugunu düsünmüyorum Onlar da muhtemelen bir hizmet talebinde bulunacaklar. Havalimaninin tamamen devre disi kalmasi onlarin da isteyecegi bir durum degil. Afganistan’in etnik, mezhebi yapisini hatirlamakta fayda var. Burada mutlaka herkesin bir temsiliyetinin olmasi büyük önem arz ediyor. Bundan sonraki süreçte Taliban’in tavri ve atacagi adimlar belirleyici olacak. Ortaya çikacak hükümetin yapacaklari önemli olacak. Önümüzdeki günlerde, haftalarda ortaya çikacak tabloyu görmek gerekiyor. Sürecin tümüyle disinda kalmak rasyonel degil, içinde kalarak takipçisi olacagiz. Afganistan’da yasanan bir istikrarsizlik her yeri, herkesi etkiliyor” ifadelerini kullandi.

Sözcü Kalin, Taliban’la istihbarat ve Disisleri Bakanligindan görüsmeler yapildigini ve görüsmelerin devam ettigini aktardi.

GÖÇ DALGASI ENDISESI

Göç olmamasi için diplomatik temaslarin devam ettigini vurgulayan Kalin, "Göç dalgasi olmamasi için bölge ülkeleri ve uluslararasi toplumun daha fazla sorumluluk almasi gerekiyor. Türkiye göç meselesinde üzerine düseni fazlasiyla yerine getirdi. Yasal olmayan göç için yeni tedbirler aldik. Türkiye hiç kimsenin göç ambari degildir. Iran’la yasadisi göçü önlemek amaciyla sürekli görüsmeler yapiliyor” dedi.

Türkiye’de göç merkezi kurulacagi iddialarina cevap veren Kalin su ifadeleri kullandi:

“Resmi olarak bize iletilen bir sey olmadi. Biz bu söylenti ortaya çiktigi andan itibaren çok net bir sekilde reddettik. Bunu bize açmalari mevzu bahis bile olamazdi. Mülteci merkezi düsüncesi utanç verici bir durum, bu tavir gayri insanidir. Bu haberler yalanlandigi halde açiklamalari saskinlikla izliyoruz. Hükümete nasil yükleniriz, Cumhurbaskani’na nasil saldiririz hesaplarinin yapilmasi gerçekten sorumsuz bir siyaset."

BAE ILE YASANAN KRIZ

Birlesik Arap Emirlikleri ile beyaz sayfa açilmasinin olumlu bir gelisme oldugunu belirten Kalin, “Iliskilerin saygi çerçevesinde yürümesi konusunda anlasildi. Suudi Arabistan’la da ayni sürecin olmasini istiyoruz. Misir’la da iliskilerin rayina oturtulmasi için görüsmeler devam ediyor. Israil’deki seçim sonrasi Cumhurbaskanimizin tebrik telefonu olumlu etki yapti. Israil’de Netanyahu döneminin bitmesi bir firsat penceresi açiyor” diye konustu.



ABD ILE YASANAN S-400 KRIZI

Sözcü Kalin, S-400 konusunda pozisyonlarinda bir degisikli olmadigini ve Biden yönetiminden farkli bir sey, ikna edici bir argüman duymadiklarini aktardi.

Kalin sözlerine su sekilde devam etti:

"ABD’ye çagrimiz, Suriye’de PYD/YPG terör örgütüne verdikleri destegi çekmeleri. PYD ve YPG’nin kontrolündeki bölgelerde ne tür zulümler yapildigi kendi raporlarinda yaziyor."

(Mehmet Kalay/IHA)
Kaynak: İHA