Arap Ülkeleri, IMF'nin Üye Ülkelere Sagladigi Özel Çekme Haklarindan 37,3 Milyar Dolar Aldi

Birlesmis Milletler Bati Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (ESCWA), Arap ülkelerinin, Uluslararasi Para Fonu (IMF) tarafindan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginiyla mücadelede küresel likiditeyi artirmak amaciyla üye ülkelere saglanan toplam 650 milyar dolarlik özel çekme haklarindan 37,3 milyar dolar aldigini açikladi.

Merkezi Lübnan'in baskenti Beyrut'ta bulunan ESCWA, "Özel Çekme Haklari ve Arap Ülkeleri: Kovid-19 Çagi ve Sonrasinda Kalkinmanin Finansmani" baslikli bir arastirma raporu yayinladi.

Dagitimin, haklarin verilmesinden bu yana IMF'nin gerçeklestirdigi en büyük döviz dagitimi oldugu belirtilen raporda, hükümetlerin bunlardan maksimum düzeyde faydalanmasi için yeni yaklasimlar benimsemesi gerektigi aktarildi.

Suudi Arabistan'in 13,7 milyar dolar alarak bölge ülkeleri arasinda özel çekme haklarindan en büyük hisse alan ülke oldugu kaydedilen raporda, Suudi Arabistan ve Birlesik Arap Emirlikleri'nin (BAE) aldigi toplam payin diger Arap ülkelerinin tamaminin hissesine esdeger oldugu ifade edildi.

Ülke tarihinde esi görülmemis ekonomik krizin giderek derinlestigi Lübnan'in özel çekme hakkindan 865 milyon dolar aldigi dile getirilen raporda, nüfusun yüzde 80'inin fakirlik siniri altinda yasadigi Suriye'nin de 390 milyon dolar aldigi belirtildi.

Raporda, 20 milyondan fazla kisinin bir tür insani yardim ve korumaya muhtaç oldugu Yemen'in ise 660 milyon dolar aldigi ifade edildi.

Raporda sözlerine yer verilen ESCWA Icra Sekreteri Rola Dashti de kullanilmayan özel çekme haklarinin, düsük ve orta gelirli ülkelere ve özellikle yerinden edilmislerin yüzde 37'sini ve dünyadaki mültecilerin yarisini içinde barindiran Arap bölgesine masrafsiz olarak yönlendirilmesi çagrisinda bulundu.

Uluslararasi Para Fonu (IMF) Baskani Kristalina Georgieva, 23 Agustos'ta 650 milyar dolarlik özel çekme hakki (SDR) olarak adlandirilan rezerv para biriminin üye ülkelere tahsisinin yürürlüge girdigini duyurmustu.

- SDR nedir?

SDR, 1969 yilinda IMF tarafindan, uluslararasi rezervlerin desteklenmesi için yaratilan bir hesap birimidir. SDR'nin degeri, küresel ekonomik sistemde önemli yer tutan ülkelerin ve parasal birliklerin para birimlerinden olusan bir sepet esas alinarak belirlenir ve söz konusu sepetin bilesimi her 5 yilda bir gözden geçirilir.

SDR'nin degeri 5 büyük uluslararasi para biriminin olusturdugu sepet kurla günlük olarak belirlenir. Bu para birimlerinden dolarin sepet kurdaki oraninin yüzde 42, avronun yüzde 31, yuanin yüzde 11, yenin ve sterlinin yüzde 8'erdir.

IMF, SDR’leri üye ülkelerin merkez bankalarina rezerv varligi olarak ihraç eder. Merkez bankalari bu rezerv varligini diger merkez bankalariyla gönüllü olarak kolayca döviz degis tokusu yapmak için kullanabilir.

IMF, son olarak 2009'da SDR tahsisi yapmis ve üye ülkelere küresel mali krizin etkilerini hafifletmek için 250 milyar dolar tutarinda SDR rezervi temin etmisti.

Kaynak: AA