Cezayir Açiklamasi Fas'la Diplomatik Iliskilerin Kesilmesi Karari Son Haftalardaki 'Düsmanca Eylemler' Neticesinde Alindi

Cezayir Disisleri Bakani Ramtan Lamamra, ülkesinin Fas ile diplomatik iliskileri kesme kararini son dönemlerde yasanan "düsmanca eylemler" neticesinde aldigini söyledi.



Cezayir Disisleri Bakani Lamamra, düzenledigi basin toplantisinda, ülkesinin Fas ile diplomatik iliskileri kesme kararina iliskin açiklamalarda bulundu.

Konusmasinda Fas'in Birlesmis Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Ömer Halil'in, Cezayir’de ayrilik yanlisi El-Kabail hareketinin bagimsizligini destekledigi yönündeki açiklamalarina deginen Lamamra, ülkesinin 16 Temmuz’dan beri konuyla ilgili Fas makamlarindan resmi bir açiklama bekledigini ancak henüz herhangi bir cevabin gelmedigini kaydetti.

Ülkesinin, Fasli diplomatin açiklamalarinin "sahis olarak kendi yükümlülügünde mi yoksa komsu Fas Kralliginin görüsü mü” oldugu hakkinda cevap bekledigini kaydeden Lamamra, bu durumun Cezayir tarafindan alinan karari hizlandirdigini vurguladi.

Fas kanadinin sessizligini “bu eyleme verilen siyasi destegin bir kaniti” olarak kabul ettiklerini belirten Lamamra, diplomatik iliskileri kesme kararinin son dönemlerde yasanan "düsmanca eylemler" neticesinde alindigina dikkati çekti.

-Israil Disisleri Bakani Lapid, Fas ziyaretinde Cezayir’i hedef alan açiklamalarda bulundu

Konusmasinda, Israil Disisleri Bakani Yair Lapid'in Fas ziyareti sirasinda Cezayir'in bölgedeki rolü ve Iran'la yakinlasmasindan endise duyduklari yönündeki açiklamalarina da deginen Lamamra, Fas’in “Cezayir’e karsi yürütülen bir dizi saldiriyi desteklemek için bir üs haline geldigini” savundu.

Israil’in Afrika Birligi'ne gözlemci üye olarak katildigini hatirlatan Lamamra, bu duruma Fas disinda Afrika ve özellikle Magrip ülkelerinin çogunlugunun karsi çiktiginin altini çizdi.

-Fas, Cezayir’in terör örgütü olarak siniflandirdigi iki hareketle is birligi içerisinde

Fas’in Cezayir tarafindan terör örgütü olarak siniflandirilan “El-Kabail Için Bagimsizlik Hareketi” ve “Resad” ile is birligi içerisininde oldugunun “kanitli” oldugunu söyleyen Lamamra, iki “örgütün” ülkede çikan orman yanginlariyla baglantili oldugunu ileri sürdü.

Cezayir’in son dönemde gerçeklesen “dramatik gelismelere” ragmen Fasli yetkililerin durumlari tekrar gözden geçirmesi için sabirla bekledigini vurgulayan Lamamra, diplomatik iliskilerin kesilmesinin iki ülke vatandaslarini etkilemeyecegini ve konsoloslugun idari islemlerini devam edecegini sözlerine ekledi.

-Fas ile Cezayir arasinda kökleri geçmise uzanan anlasmazlik

Bati Sahra sorunu, Fas ile Cezayir arasindaki iliskilerde eskiden bu yana gerginlige neden oluyor.

Fas, Cezayir'i Bati Sahra bölgesindeki ayrilikçi Polisario Cephesi'ni desteklemekle suçluyor. Cezayir'in de komsusu Fas'in Bati Sahra'daki adimlarini desteklemedigi biliniyor.

Marakes kentinde düzenlenen bir terör saldirisinin arkasinda Cezayirlilerin oldugunu iddia eden Rabat yönetimi, Agustos 1994'te Cezayir vatandaslarindan vize talep etmeye basladi. Cezayir, Fas'in bu adimina karsilik Eylül 1994'te iki ülke arasindaki sinir kapilarini kapatti.

Cezayir, Fas'in zaman zaman yaptigi sinir kapisini açma çagrilarina olumlu cevap vermedi. Cezayir Disisleri Bakanligi'ndan 2013'te yapilan açiklamada sinir kapisini açmak için bazi sartlar öne sürüldü.

Bu sartlar, "Fas'ta Cezayir aleyhine resmi ve gayriresmi karalama kampanyasina son verme, uyusturucu kaçakçiligini engellemek için etkin is birligi yapma, Cezayir'in Bati Sahra konusundaki tutumuna saygi gösterme ve uluslararasi kanunlara uygun sekilde çözüm üretme" olarak siralandi.

Kaynak: AA