1071 Malazgirt Zaferi'nin 950. Yil Dönümü Etkinliklerinin Detaylari Açiklandi

Okçular Vakfi Baskani Ali Haydar Yildiz: '25 Agustos'ta Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan Ahlat'a tesrif edecekler. Dünyanin en büyük Türk ve Islam kabristanligi olan Selçuklu kabristanligini ziyaret edecekler, daha sonra Ahlat Millet Bahçesi'ndeki etkinliklerimizi ziyaret edecekler. Akabinde diger yillardan farkli olarak yaklasik 60 ülkeden büyükelçi burada olacak, Cumhurbaskanimizin kabulleri olacak' '26 Agustos'ta Malazgirt'te miting düzenlenecek, Türkiye'nin dört bir yanindan misafirleri, yabanci bakanlari agirlayacagimiz bir programimiz olacak. 7 bölgeyi temsilen folklor gösteri olacak, daha sonra protokol etkinlikleri düzenlenecek.' Dünya Etnospor Konfederasyonu Baskani Bilal Erdogan: 'Bütün bu felaketlerin yasandigi, milletimizin morale çok ihtiyaç oldugu, dayanisma duygusunun güçlü kalmasina ihtiyaç duydugu bir dönemde, ümit ediyorum ki Ahlat, Malazgirt etkinliklerimiz bu anlamda da bir katki saglar'

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaskanligi himayelerinde Okçular Vakfi tarafindan 23-26 Agustos tarihlerinde Mus'un Malazgirt ve Bitlis’in Ahlat ilçelerinde es zamanli düzenlenecek 1071 Malazgirt Zaferi'nin 950. yil dönümü etkinliklerinin basin toplantisi, zaferin giris kapisi olarak nitelendirilen Kars'taki Ani Ören Yeri'nde düzenlendi.

Dünya Etnospor Konfederasyonu Baskani ve Okçular Vakfi Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal Erdogan, Ani Ören Yeri'ndeki Anadolu'daki ilk Türk camisi "Ebul Menuçehr" önünde düzenlenen toplantida yaptigi konusmada, Anadolu topraklarinin vatan olusunun tarihini hatirlatmak amaciyla Okçular Vakfi'nin önemli etkinlikler düzenledigini söyledi.

Vakfin, hem okçuluk sporunun gelismesi hem geleneksel okçulugun güçlenmesi hem de bu tarihi milli degerlerin yasatilmasina yönelik çalismalara devam ettigini ifade eden Erdogan, "Okçular Vakfi olarak Ahlat-Malazgirt etkinliklerine dahil oldugumuzdan beri gerçekten Ahlat'in da Malazgirt'in de kaderinin yeniden iyiye dogru dönüsmeye basladigini, Türkiye'nin dört bir yanindan hem gençlerimizin hem vatandaslarimizin o bölgeyi görmek için gittiklerini, Ahlat'taki mezarliklarin çok daha iyi bakilmaya baslandigini yasiyoruz, görüyoruz." dedi.

Erdogan, bu ilçelerde düzenlenen etkinliklere her geçen yil ilginin arttigini belirterek, benzer çalismalari zaman zaman yurt disinda da sürdürdüklerini dile getirdi.

Sultan Alparslan'in Malazgirt'ten önce fethettigi Ani Ören Yeri'nde olduklarini anlatan Erdogan, söyle konustu:

"Burasi o zaman ki kadim sehrin yanina yapilan Selçuklu sehrinin oldugu bölge. Bu vesile ile buranin da kamuoyunun bir hafiza tazeleme nevinden dikkate sunulmasini planladik. Insallah Ani'de hak ettigi ilgiyi görür. Bizim bu topraklardaki tarihimizin 950 yili askin köse taslarindan bir tanesi de burasi. Insallah hem buranin arkeolojik olarak bakiminin çok daha üst düzeyde yapilabilmesine hem de vatandaslarin buraya daha çok gelmesine vesile olur."

- "Ani'yi, Ahlat'i Malazgirt'i ve Çanakkale'yi bilmemiz lazim"

Ani'nin, Malazgirt'in ve Ahlat'in tarihte çok önemli oldugunu vurgulayan Erdogan, modern çagin, 21'inci yüzyilin dünyasinin, insanlarin vatan bilincini biraz kaybetmeye zorladigina isaret etti.

Bu çagin, insanlarin ülkelerine, bayraklarina, dinlerine olan aidiyet baglarini da zayiflatmayi öngördügünü aktaran Erdogan, sunlari kaydetti:

"Biz millet olarak tarihimizi, bunu yasatmamiza borçluyuz. Birbirimize bu baglarla kenetlenmeye borçluyuz. O nedenle bu suuru yasatmak için de Ani'yi, Ahlat'i Malazgirt'i bilmemiz lazim ve elbette Çanakkale'yi bilmemiz lazim. Onun için bu çalismalarimizi sürdürüyoruz. Bütün bu felaketlerin yasandigi, milletimizin morale çok ihtiyaç oldugu, dayanisma duygusunun güçlü kalmasina ihtiyaç duydugu bir dönemde, ümit ediyorum ki Ahlat, Malazgirt etkinliklerimiz bu anlamda da bir katki saglar. Bütün emegi geçenlere, katki saglayan kurum ve kuruluslarimiza basta Okçular Vakfi olmak üzere tesekkür ediyorum. Bütün halkimizi bu etkinlikleri takibe Ani'ye Ahlat'i, Malazgirt'i görmeye davet ediyorum."

- "Etkinliklere dünyanin farkli yerlerinden misafirler de gelecek"

Okçular Vakfi Baskani Ali Haydar Yildiz da 1071 Malazgirt Zaferi anma etkinliklerini yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerine göre yapacaklarini anlatti.

Ahlat ve Malazgirt'te vatandas ile devlet erkaninin katilimiyla 24-25 Agustos'ta bayrak ve mesaleli yürüyüsler düzenlenecegini söyleyen Yildiz, "24 Agustos'ta Ahlat Millet Bahçesi'nde atli okçuluk, okçuluk, cirit atma, güres ve geleneksel sporlar yapilacak. Burada kurulan çadirlarda Anadolu'dan gelen ozanlar türkülerini söyleyecek. Bu yil dünyanin farkli yerlerinden gelen misafirlerimiz olacak. Bu yil da Ahlat'taki etkinliklerimiz de geçen yillarda oldugu gibi zengin bir sekilde insallah yapilacak. Malazgirt'te de yine ayni tarihte etkinliklerimiz baslayacak." ifadelerini kullandi.

Yildiz, anma etkinliklerinin detaylariyla ilgili sunlari paylasti:

"25 Agustos'ta Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan Ahlat'a tesrif edecekler. Dünyanin en büyük Türk ve Islam kabristanligi olan Selçuklu kabristanligini ziyaret edecekler, daha sonra Ahlat Millet Bahçesi'ndeki etkinliklerimizi ziyaret edecekler. Akabinde diger yillardan farkli olarak yaklasik 60 ülkeden büyükelçi burada olacak, Cumhurbaskanimizin kabulleri olacak. 26 Agustos'ta Malazgirt'te miting düzenlenecek, Türkiye'nin dört bir yanindan misafirleri, yabanci bakanlari agirlayacagimiz bir programimiz olacak. 7 bölgeyi temsilen folklor gösteri olacak, daha sonra protokol etkinlikleri düzenlenecek. 1071 Malazgirt Zaferi sanina yakisir sekilde kutlansin, gençlerimiz vatan bilincinin kusansin istiyoruz."

Toplantiya, Kars Valisi Türker Öksüz, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, AK Parti Kars Il Baskani Adem Çalkin ve AK Parti Gençlik Kollari Baskani Eyüp Kadir Inan'da katildi.

Katilimcilar toplantinin ardindan Ani Ören Yeri'ni gezdi.
Kaynak: AA