Ian Dallas Olarak Taninan Mutasavvif Abdülkadir Es-Sufi'nin Cenazesi Topraga Verildi

Ian Dallas olarak taninan ve bugün, 91 yasinda Güney Afrika'nin Cape Town kentinde yasamini yitiren mutasavvif Abdülkadir es-Sufi'nin cenazesi topraga verildi.

Es-Sufi'nin naasi, yakinlarinin katilimiyla düzenlenen cenaze töreniyle bu aksam saatlerinde Cape Town'da defnedildi.

Ian Dallas adiyla da bilinen Abdülkadir es-Sufi, 1930 yilinda Iskoçya'nin Ayr kentinde, Hristiyan bir ailede dünyaya geldi.

1957-1966 yillarinda çok sayida Ingiliz televizyon dizisinin senaristligini yürüten es-Sufi, ünlü Italyan yönetmen Federico Fellini'nin önemli yapitlarindan "Sekiz buçuk" isimli filmde de rol aldi.

Es-Sufi, 1960'larin ilk yarisinda Londra'da sanat çevrelerinde taninan bir isim olarak dönemin rock müzik yildizlarindan Eric Patrick Clapton dahil bir çok ünlü isimle arkadaslik kurdu.

1967 yilinda Fas'in Fes kentindeki Karaviyyun Camii'nde Islam dinine giren es-Sufi, burada Darkavi tarikatina dahil oldu.

Es-Sufi, Islami egitimini, hocasi Seyh Muhammed Ibn el-Habib'in gözetiminde tamamladiktan sonra Ingiltere'ye dönerek, Norwich kentinde Darkavi Enstitüsünü ve Diwan Press isimli yayinevini kurdu.

1970'li yillardan itibaren Avrupa ve Kuzey Amerika'da Islam'in yayilmasi için faaliyet gösteren es-Sufi, 1976 yilinda Islam'i kabul etmis müritleriyle birlikte Norvich'te bir "Müslüman Köyü" kurdu.

Es-Sufi, 1978 yilinda Ispanya merkezli Murabitun Dünya Hareketi'ni kurarak, zekat, sadaka, ticaret dahil Islami konularda çalismalar yürüttü.

Sufi'nin "Gariplerin Kitabi", "Ayetlerden Isaretler", "Yarinki Islam: Bir Manifesto", "100 Basamak", "Muhammedi Yol" ve "CIHAD: Bir Temel Tasarim", "Diyalektigin Sonu-Gelmekte Olan Insan Için" kitaplari Türkçeye çevrilmisti.

Birçok yazisinda Türklerin Islam dünyasindaki agirligi ve tarihte oynadiklari önemli rolü isleyen es-Sufi, Ingiltere'nin Norwich kentindeki Ihsan Camisi'nin, Endülüs'ün Granada sehrindeki Ulu Cami'nin ve Güney Afrika'nin Cape Town kentindeki Cum'a Camisi'nin insa edilmesine de öncülük etmisti.

Es-Sufi son yillarinda, yasadigi Cape Town kentinde Islami bankacilik ve Islami para birimi konularinda çalismalar yürütmüstü.

Kaynak: AA