New York Borsasi, Fed Tutanaklarinin Ardindan Düsüsle Kapandi

New York borsasi, ABD Merkez Bankasinin (Fed) son toplantisina ait tutanaklarin yayimlanmasinin ardindan günü düsüsle tamamladi.

Kapanista Dow Jones endeksi, 300 puanin üzerinde deger kaybetti ve yüzde 1,08 azalarak 34.960,69 puana geriledi.

S&P 500 endeksi yüzde 1,07 kayipla 4.400,27 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,89 azalisla 14.525,9 puana düstü.

Güne düsüsle baslayan endeksler, Fed'in 27-28 Temmuz'da düzenlenen Federal Açik Piyasa Komitesi toplantisinin tutanaklarinin açiklanmasinin ardindan negatif seyir izlemeye devam etti.

Fed'in son toplantisina ait tutanaklar, yetkililer arasindaki görüs farkliliklarina ragmen, varlik alimlarinin hizinin ekonomik kosullarin Fed'in hedeflerini karsilamasinin ardindan bu yil düsürülmesinin muhtemel oldugunu ortaya koydu.

Fed yetkililerinin temmuz ayi toplantisinda varlik alimlarini azaltma zamanlamasini ve mekanizmalarini tartistigini gösteren tutanaklarda, bazi üyelerin ise varlik alimlarinin hizinda bir azalmanin gelecek yilin baslarinda uygun hale gelme olasiliginin daha yüksek oldugunu belirttigine isaret edildi.

Enflasyon endiselerinin de ele aldigi toplantinin tutanaklarinda, üyelerin enflasyonun bu yil genel olarak beklentilerin üzerinde arttigina dikkati çektigi belirtilerek, enflasyondaki artisin mal ve isgücü piyasalarindaki arz kisitlari ile ekonomik faaliyetin normale dönmesiyle tüketici talebindeki artisa bagladigi kaydedildi. Tutanaklarda, bazi üyelerin enflasyon üzerinde yukari yönlü riskler olduguna dikkati çektigi aktarildi.

Öte yandan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininda Delta varyantina iliskin endiseler de piyasalardaki negatif seyirde etkili olmaya devam etti.

Kaynak: AA