Biden'a Göre Afganistan'dan 'Kaos Olmaksizin' Ayrilmanin Yolu Yoktu

Biden, isteyen tüm Amerikalilarin Afganistan'dan tahliyesi sona erene kadar bir miktar ABD askerinin ülkede kalabilecegini belirtti.

ABD Baskani Joe Biden, Afganistan'dan "kaos olmaksizin" ayrilmalarinin bir yolunun olmadigini ve ayrilma sürecinin daha iyi yönetilemeyecegini savundu.

Amerikan ABC kanalina konusan Baskan Joe Biden, Afganistan'dan ayrilma kararini, tahliye sürecinde ortaya çikan durumu ve son gelismeleri degerlendirdi.

Afganistan'dan ayrilma kararinin dogru oldugunu ve kararinin arkasinda oldugunu vurgulayan Biden, bu karari almalarinin gerekçelerini anlatti.

"Afganistan'dan ayrilma sürecinin daha iyi yönetilebilecegine inanmiyor musunuz?" seklindeki soruya yanit veren Biden, "Sanmiyorum. Bu süreç, ardindan kaosun ortaya çikmadigi bir sekilde ele alinabilirdi, bunun bir yolu oldugu fikri var ama bunun nasil olacagini bilmiyorum." seklinde konustu.

Biden ayrica, söz konusu karari alirken "kaos olabilir" durumunu da karar alma sürecinde degerlendirdiklerini belirtti.

Amerikalilarin ülkeden ayrilmasina izin verip vermeyecegi konusunda Taliban'in ne yapacagindan emin olmadiklarini anlatan Biden, "Peki su an ne yapiyorlar, is birligi yapiyorlar. Amerikan vatandaslarinin ayrilmasina izin veriyorlar." dedi.

Kabil Hamid Karzai Havalimani'nda ortaya çikan kaos görüntüleriyle ilgili fikri sorulan Biden, "Bir an önce kontrolü saglamaliyiz ve hizli hareket etmeliyiz diye düsündüm. Ve öyle de yaptik." seklinde konustu.

Afganistan'i terk eden eski Cumhurbaskani Esref Gani ile Taliban'a karsi herhangi bir savunma yapmayan Afgan güvenlik güçlerine atif yapan Biden, tam da bu sebeplerle ülkeden ayrilmalarinin çok dogru bir karar oldugunu söyledi.

"Basit bir karar verebilirdim. Eger kaliyoruz deseydim o zaman çok daha fazla askeri oraya göndermeye hazirlanmamiz gerekirdi." ifadesini kullanan Biden, verdigi kararlarla çok sayida Amerikan askerinin Afganistan'da ölmesini engelledigini belirtti.

- Amerikalilarin tahliyesi sona erene kadar ABD askerleri kalacak

Biden, Afganistan'dan ayrilmak isteyen tüm Amerikalilarin tahliye sürecinin 31 Agustos'tan sonraya sarkmasi durumunda ne yapacaklarinin sorulmasi üzerine, gerekirse bazi ABD askerlerinin kalacagini söyledi.

"Afganistan'da 10 ila 15 bin Amerikali var, dogru mu? Ülkeden ayrilmak isteyen tüm Amerikalilar tahliye edilene kadar askerlerin orada kalacagi konusunda taahhüt veriyor musunuz?" sorusuna Biden, "Evet." seklinde cevap verdi.

Biden, bunun, 31 Agustos'tan sonra da Afganistan'da kalacaklari anlamina gelmedigini vurgularken, halen tahliye edilmesi gereken Amerikalilarin olmasi durumunda 31 Agustos'ta ne kadar ve ne sekilde askerin kalacagi konusuna bakacaklarini ancak kalan vatandaslarini çikaracaklarini belirtti.

- Taliban’in ülkeye hakim olma süreci

ABD ile Taliban arasinda Subat 2020'de varilan baris anlasmasi çerçevesinde bu yil uluslararasi güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci basladi.

Anlasma yabanci güçlere saldirilmamasini öngörürken Taliban'in Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair hüküm getirmedi.

Afgan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri devam ettiren Taliban, es zamanli sekilde, hazirandan bu yana siddetli saldirilarla Afganistan'da birçok ilçeye, son bir ayda da vilayet merkezlerine hizla hakim oldu.

Baskent Kabil çevresini kusatan Taliban, 15 Agustos'ta Cumhurbaskani Esref Gani'nin ülkeyi terk etmesinin ardindan kenti çatismasiz sekilde kontrolüne aldi.
Kaynak: AA