Cumhurbaskani Erdogan, Canli Yayinda Sorulari Yanitladi Açiklamasi (4)

'Meclisin açilmasiyla birlikte sosyal medyaya yönelik denetim konusunda da gereken adimlari atacagiz' 'Gençlerimiz basta olmak üzere tüm vatandaslarimizi muhalefetin basini çektigi sosyal medya terörüne, yalan rüzgarlarina karsi dikkatli olmaya özellikle davet ediyorum' 'Yalan terörünün Türkiye'de mimari Bay Kemal'dir. Isi gücü yalan terörüdür'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Meclisin açilmasiyla birlikte sosyal medyaya yönelik denetim konusunda da gereken adimlari atacagiz." dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, Çankaya Köskü'ndeki Kanal 7, Ülke TV, 24 TV, TVNET ve TV 360 ortak yayininda, gündeme iliskin sorulari yanitladi.

Afetler ve afet yönetmeligine iliskin soru üzerine Erdogan, sunlari söyledi:

"Elimizden geleni beser planinda neyse yapmak durumundayiz, bunu yapacagiz ama su tabiatta su dogada ne olur ne olmaz Rabbim nerede neyin tasarrufunu nasil kilar bunu biz bilemeyiz. Simdi meteoroloji ne yapiyor tahminlerde bulunuyor. Simdi bu tahminler bakiyorsunuz bazen isabet ediyor bazen etmeyebiliyor. Mesela eskiden su andaki gibi bizim meteorolojik özellikle mekanizmalarimiz yoktu ama simdi biz bu noktada çok güçlüyüz. Yani birçok meteoroloji haberlerini zamaninda alabiliyoruz diyebilirim. Peki buna karsi tedbirler, bu tedbirler noktasinda da su anda bakanligimizin ve kurumlarimizin ciddi tedbirleri de var. Fakat buna ragmen altindan kalkabiliyor musunuz, iste yeri geliyor kalkamiyoruz."

Erdogan, Mugla'daki yanginda bir kismi etkilenen Yatagan Termik Santrali'ne iliskin söyle konustu:

"Simdi bu Termik Santrali'nde eger bazi ihmaller olmus olsaydi orada çok büyük bir felaket yasanabilirdi. Ama öyle oldu ki orada mesela burasi özel sektöre ait, her türlü adimi attik tedbiri aldik, havadan, denizden ve karadan her türlü çalismayi yürüttük. Hatta çevredeki vatandaslarimizin bile destekleriyle santralden oradaki özellikle agaçlardan arindirmayi temin ederek bu 2-3 santrali hamdolsun yanmak ve patlamak bütün bunlardan kurtararak oradaki enerji noktasinda çalismalarini durdurmadik ve devam ettirdik.Hatalarimiz olmus olabilir, sunu yapmasaydik daha iyi olurdu diyecegimiz seyler olabilir. Ama bazi seyler bilecegiz ki insanoglunun gücünün üstünde olan seylerdir. Yani bunu da görmemezlikten gelemeyiz."

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu'nun sel felaketi yasanan Van'in Esenyamaç köyünü ziyaret ettigi sirada Muhtar Ahmet Korkmaz'in bazi CHP'liler tarafindan susturulmak istenmesinin hatirlatilmasi üzerine Erdogan, sunlari söyledi:

"Ben her zaman bir ifade kullaniyorum bu 'yalan terörü' dedigim konu. Bu olay yalan terörünün uygulamasidir, yalan terörünün de Türkiye'de mimari Bay Kemal'dir. Isi gücü yalan terörüdür. Iste orada bakin Muhtar ne diyor, Bay Kemal ve yanindaki partilisi ne diyor 'CHP'nin sayesinde' diyor. Ya ne CHP'nin sayesi, ne yaptiniz da CHP'nin sayesinde engellediniz. Su ana kadar bulundugunuz her yerde, simdi mesela Antalya'da Belediye Baskani kimde? CHP'de, Mugla'da kimde? CHP'de, Izmir'de kimde? CHP'de. Bütün buralarda acaba sizin karadan bu islere müdahalelerde nerede itfaiyeleriniz, bunlarla müdahale etmeniz lazim. Hepsinde de biz devlet olarak bu islere müdahale ettik. Helikopterle müdahale ettik, uçaklarla müdahale ettik ve bütün bu müdahaleleri yaparken de kalkip kimseyi suçlamadik. Yine ayni sekilde DSI bütün imkanlari ile seferber oldu. Burada su anda bizim kalkip da bir yerden mal kaçirmanin gayretine girmemize gerek yok. 'Ben ne yapabilirim su anda' onun gayreti içinde olmak lazim. Simdi bir yerde sel baskini var, sel afeti var sen sel afetinde acaba ne yaptin. Bunu ortaya koyun, yok."

- "Milli manevi görevimiz"

Erdogan, 6 bakanin gece gündüz demeden afet yasanan bölgelerde görevli olarak bulunduklarini ve sadece yarin için Ankara'ya geleceklerini belirterek, "Sürekli yanginda arkadaslarimiz Allah razi olsun gece gündüz demeden bölgede kaldilar. Milletvekillerim onlarla beraber gece gündüz çalistilar, bölgeyi terk etmediler. Sürekli Antalya olsun, Mugla olsun, Izmir olsun hepsi. Ayrica da takviyeler bütün belediyelerden buralara gönderdik. Gida, giyim ve kusam vesaire hepsi ayni kararlilikla devam ediyoruz. Ben kendim gittim ayni sekilde Genel Baskan Yardimcilarim gitti, bu bizim milli manevi görevimiz ya bunlari yapmayacagiz da ne yapacagiz?" degerlendirmesinde bulundu.

Yalan ve iftira konusunun siyasi hayatinin her döneminde karsilastigi ve mücadele ettigi bir sorun olduguna isaret eden Erdogan, sunlari kaydetti:

"Kimle iste Bay Kemal'le. Birlik ve beraberligimizi en çok güçlendirmemiz gereken tabi afetlerde bile maalesef bunlar yalan ve iftira çarkini isletmeyi sürdürmekten geri durmuyor. Yanginlarda uçak meselesinden cehalet veya kasit ürünü nice yalana kadar bunun emarelerini hep birlikte gördük yasadik. Televizyonlara konusuyorlar, 'bir tane helikopter görmedim' diyor arkasindan helikopterler geçiyor. 'Uçak görmedim' diyor uçaklar arkasindan geçiyor. Sele HES barajlarinin yikilmasindan bahsediyor, ya baraj dedigin olay affedersiniz borularla suyun nakledildigi olay olur mu? Bakin bizim barajlarda açik baraj sistemleri vardir ki bunlar gölet sistemidir ve bunlar daha çok yangin göleti diye ifade edebilecegimiz, oralardan bu tür afetlerde helikopterler iner oradan suyu alir ve yanginin oldugu yere bosaltir. Ama oradan mesela uçaklarla ayni seyi yapamazsiniz, uçaklarla nereden aliyorsunuz denizden aliyorsunuz. Denizden alip yanginin oldugu yere gelip suyu bosaltiyorsunuz ve 10 saniyedir, 10 saniyede uçak oradan suyu alip denizden gelip yanginin oldugu bölgeye bosaltabiliyor. Tabi bu alanlarda da birçok tedbirler nitekim almamiza da neden oluyor insallah o adimlari da atacagiz."

- "Sahsen sosyal medyaya olumlu bakmiyorum"

Erdogan, Bozkurt ilçesinde yasanan sel felaketinde sosyal medyadaki "HES patladi" iddialarina iliskin, su degerlendirmelerde bulundu:

"Bozkurt'taki santral su depolamasi olmayan sadece borudan geçen su ile elektrik üreten regülatör tipi bir tesis, burada da 50 türlü yalana basvurdular. Yani bir defa böyle bir yani boru sistemiyle suyun nakledildigi bu olayda patlama ya da kapaklarinin açilmasi nedeniyle taskina sebep olmasi zaten mümkün degil. Bunun da bütün video çekimlerini her seyini bu olaylarin oldugu süre boyunca zaten gösterdik. Ben bu yönüyle sahsen sosyal medyaya olumlu bakmiyorum ve sosyal medya ile olan bu noktadaki mücadelemizi de bu yalanlari sebebiyle sürdürecegiz. Vatandaslarima tavsiyem de bu yönde olacak, üstelik bu yalan ve iftira kampanyasinin en basinda da muhalefet adina konusan siyasetçiler ve milletvekilleri bulunuyor. Yalandan baska hiçbir sey konusmayanlar sosyal medya mecralarini da adeta kendilerine yuva edinmisler. Gençlerimiz basta olmak üzere tüm vatandaslarimizi muhalefetin basini çektigi sosyal medya terörüne yalan rüzgarlarina karsi dikkatli olmaya özellikle davet ediyorum. Geleneksel medyada denetim görevini yerine getiren kurulumuz var, insallah meclisin açilmasi ile birlikte sosyal medyaya yönelik denetim konusunda da gereken adimlari atacagiz. Sahada yürüttügümüz cansiperane mücadelenin kendini bilmez birilerinin yalaniyla baltalanmasina ve gerçeklerin çarpitilmasina da müsaade etmeyecegiz."

(Sürecek)???????

???????

Kaynak: AA