Biden Ile Ingiltere Basbakani Johnson, Afganistan'daki Son Durumu Görüstü

Ikili, gelecek hafta çevrim içi ortamda G7 zirvesi yapilmasi ve Afganistan konusunun ele alinmasi konusunda uzlasti.

ABD Baskani Joe Biden ile Ingiltere Basbakani Boris Johnson, Afganistan'daki son durumu degerlendirmek üzere gelecek hafta çevrim içi ortamda G7 zirvesi düzenlenmesi konusunda anlasmaya vardi.

Beyaz Saray'dan yapilan yazili açiklamaya göre, Biden ile Johnson, Afganistan'daki gelismeleri ele aldiklari telefon görüsmesi gerçeklestirdi.

Ikili, Afganistan'daki ABD'li, Ingiliz ve diger ülke vatandaslarinin güvenli sekilde tahliyesi konusunu ele alirken, süreçle ilgili yakin koordinasyon halinde olma konusunda mutabik kaldi.

Biden ile Johnson, Afganistan'la ilgili bundan sonraki stratejilerin ele alinabilmesi amaciyla gelecek hafta çevrim içi ortamda düzenlenecek bir G7 zirvesi organize etme konusunda da anlasti.

- Taliban’in ülkeye hakim olma süreci

ABD ile Taliban arasinda Subat 2020'de varilan baris anlasmasi çerçevesinde bu yil uluslararasi güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci basladi.

Anlasma yabanci güçlere saldirilmamasini öngörürken Taliban'in Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair hüküm getirmedi.

Afgan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri devam ettiren Taliban, es zamanli sekilde, hazirandan bu yana siddetli saldirilarla Afganistan'da birçok ilçeye, son bir ayda da vilayet merkezlerine hizla hakim oldu.

Baskent Kabil çevresini kusatan Taliban, 15 Agustos’ta Cumhurbaskani Esref Gani’nin ülkeyi terk etmesinin ardindan kenti çatismasiz sekilde kontrolüne aldi.
Kaynak: AA