ABD Genelkurmay Baskani Milley Açiklamasi 'Afgan Ordusunun 11 Günde Çökecegine Dair Hiçbir Ibare Görmedik'

'Afganistan'dan simdiye kadar yaklasik 5 bin kisi tahliye edildi' ABD Savunma Bakani Lloyd Austin: 'Taliban ile hasmane bir etkilesim yasanmadi ve Taliban komutanlariyla iletisim kanallarimiz açik'.

ABD Genelkurmay Baskani Mark Milley, Afgan ordusunun ve hükümetin Taliban karsisinda 11 gün içinde çökecegine dair hiçbir ibare görmediklerini söyledi.

Milley, ABD Savunma Bakani Lloyd Austin ile Pentagon'da düzenledigi basin toplantisinda, "Afganistan'dan simdiye kadar yaklasik 5 bin kisi tahliye edildi." dedi.

Afganistan'da durumun son derece tehlikeli, dinamik ve degisken olduguna dikkati çeken Milley, önceliklerinin ise ülkedeki Amerikan vatandaslari ve ABD'ye yardim eden Afganlari tahliye etmek oldugunu belirtti.

Milley, havalimaninda ise su an istikrar saglandigini ancak herhangi bir tehdit karsisinda ise tereddütsüz askeri operasyonla karsilik vereceklerini söyledi.

Afgan ordusunun kisa sürede dagilmasina iliskin ise Milley, "Ne ben ne de baskalari (Afgan) ordunun ve bu hükümetin 11 gün içinde çökecegine dair bir ibare gördü." ifadesine yer verdi.

- Taliban ile iletisim kanallarimiz açik

ABD Savunma Bakani Austin de "Taliban ile hasmane bir etkilesim yasanmadi ve Taliban komutanlariyla iletisim kanallarimiz açik." ifadesini kullandi.

Austin, tahliye islemleri için su an Kabil'de yaklasik 4 bin 500 ABD askeri oldugunu söyledi.

Mümkün oldugunca çok sayida kisiyi tahliye etmek istediklerini ancak su an istedikleri rakamlara ulasamadiklarini belirten Austin, Hamid Karzai Uluslararasi Havalimani'na ulasamayanlarin durumuna iliskin ise havalimani disina çikip çok sayida kisiyi alma kabiliyetlerinin olmadigini ifade etti.

Kaynak: AA