Hitit Üniversitesi Depremzedelerin Yasam Sansini Artirmak Için Çanta Gelistirdi

Hitit Üniversitesi Yapi Isleri ve Teknik Dairesi Baskanliginda görevli mühendisler ve teknikerlerin kurdugu 'Yenilikçi Memurlar Takimi'nin gelistirdigi 'Çok Amaçli Dogal Afet Çantasi', GPS ile konum bilgisi paylasiyor, siren, uyarici isik düzenegi ile depremzedeye ulasilmasini kolaylastiriyor Proje sorumlusu makine mühendisi Engin Sanli: 'Yüzde 90 öz kaynakla prototipini ürettigimiz çok amaçli afet çantasi, deprem gibi dogal afet aninda enkaz altinda kalanlarin, bir an önce bulunduklari yerden kurtarilmasini ve ilk yardimin ulastirilmasini saglayacak özellik sunuyor'.

KEMAL CEYLAN - Çorum Hitit Üniversitesi, yüzde 90 öz kaynakla "Çok Amaçli Dogal Afet Çantasi" gelistirdi.

Hitit Üniversitesi Yapi Isleri ve Teknik Dairesi Baskanliginda görevli makine mühendisi Engin Sanli, bilgisayar teknikeri Hüseyin Teke, insaat mühendisi Sadik Çinar ile makine teknikeri Alpaslan Ateser, TEKNOFEST Havacilik Uzay ve Teknoloji Festivali kapsaminda düzenlenen teknoloji içerikli yarismalara katilmak amaciyla 'Yenilikçi Memurlar Takimi'ni kurdu.

Yenilikçi Memurlar, Anadolu'daki deprem ve dogal afet gerçeginden yola çikarak, afetten etkilenen kisilerin olumsuz sartlarda hayatta kalabilmesi ve kurtarilmasini kolaylastiracak, ihtiyaçlarin bir araya toplandigi "Çok Amaçli Dogal Afet Çantasi"ni gelistirdi.

Günes enerjisi paneli ile sarj olabilen, GPS ile konum bilgisi paylasan, sireni, uyarici isik düzenegi ve radyosu olan, bilgisayar ve cep telefonlarinin sarj ünitesine sahip Çok Amaçli Dogal Afet Çantasi, TEKNOFEST kapsaminda düzenlenen Insanlik Yararina Teknoloji Yarismasi'nin 21-26 Eylül tarihlerinde düzenlenecek finalinde yarisma hakki kazandi.

- "Projemiz afetzedelerin hayatta kalma sansini artiracak"

Proje sorumlusu Engin Sanli, 17 Agustos Marmara Depremi'nin yil dönümü nedeniyle AA muhabirine yaptigi açiklamada, çok yönlü çanta ile hem dogal afetlere dikkat çekmeyi, hem de afetzedelerin daha uzun süre hayatta kalmasini saglamayi hedeflediklerini söyledi.

Istanbul'da olasi bir depremde 650 bin civarinda yapinin hasar almasinin öngörüldügünü vurgulayan Sanli, sunlari dile getirdi:

"Yikilacak bu kadar çok binaya deprem için kritik zaman olan ilk üç günde ulasmak neredeyse imkansiz. Böyle bir durumda can kayiplarinin büyük çogunlugunu müdahale edilemeyen afetzedeler olusturacaktir. Buradan yola çikarak, en az 3 gün ve üzeri sürede enkaz altinda kalindiginda hayatta tutacak bir cihazin gelistirilmesi yönünde bir proje hazirladik. Afetzedelerin hayatta kalma sansini artiracak projemiz kapsaminda, yüzde 90 öz kaynakla prototipini ürettigimiz çok amaçli afet çantasi, deprem gibi dogal afet aninda enkaz altinda kalanlarin, bir an önce bulunduklari yerden kurtarilmasini ve ilk yardimin ulastirilmasini saglayacak özellik sunuyor."

- "Afetzedelerin hizla yerinin tespit edilmesine yardimci oluyor"

Afet çantasinin ilk örneginin tamamlandigini ve seri üretime baslanabilecegini dile getiren Sanli, söyle devam etti:

"Tasinabilir ve dayanikli plastik malzemeden kasaya sahip çanta, afet sonrasinda enkaz altinda kalanlarin yasamsal faaliyetlerini sürdürülebilmesi amaciyla farkli ekipmanlarla donatildi. Çantadaki modüler cihaz, güçlü bir jel aküyle 1 haftaya yakin enerji beslemesiyle kullanilabiliyor. Haberlesme cihazi ve köpeklerin de duyabilecegi frekansta ses üreten siren sayesinde iletisime geçilerek afetzedelerin hizla yerinin tespit edilmesine yardimci oluyor. Dolayisiyla bu çanta sayesinde afetzedenin yeri kolaylikla tespit edilebilecek ve hayatta kalma sansi daha yüksek olacak."

Sanli, Çok Amaçli Dogal Afet Çantasi Projesi ile Türkiye Teknoloji Takimi Vakfi ve Sanayi Teknoloji Bakanliginca düzenlenen TEKNOFEST Havacilik Uzay ve Teknoloji Festivali'ne katildiklarini belirterek, "Afet Yönetimi Kategorisinde katildigimiz festivalde, ön degerlendirme sonucunda 26'nci olan projemiz, daha sonraki asamalarda yapilan degerlendirmelere göre de Insanlik Yararina Teknoloji Yarismasi Finaline kaldi. Simdi, 21-26 Eylül 2021 tarihlerinde, Atatürk Havalimani'nda gerçeklestirilecek TEKNOFEST final etabini bekliyoruz. Finalde derece alacagimiza inaniyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA