ABD Disisleri Bakanligi Açiklamasi Kabil Büyükelçiligi Personelinin Tahliyesi Tamamlandi

ABD Disisleri Bakanligi Sözcüsü Ned Price, Afganistan'in baskenti Kabil'deki Büyükelçilik personelinin tahliyesinin tamamladigini, kalan diplomatik personelin de Amerikan vatandaslari ve Afganlarin tahliyesine yardim edecegini söyledi.

Price, günlük basin brifinginde, Kabil'den tahliyelere iliskin açiklamalarda bulundu.

Kabil Büyükelçiligi personelinin tahliyesini tamamladiklarini bildiren Price, kalan diger personelin de Amerikan vatandaslari ve Afganlarin tahliye islemlerine yardim edecegini ifade etti. Price, Türkiye'de görev yapan ABD'nin eski Afganistan Büyükelçisi John Bass'in ise tahliyelerin koordinasyonu için Kabil'e gidecegi bilgisini paylasti.

- "Taliban'in eylemlerine bakacagiz"

Taliban Sözcüsü Zabibullah Mücahit'in bugünkü basin toplantisinda verdigi güvenceler sorulan Price, "Sözler önemli ama biz eylemlere bakacagiz." dedi.

Price, ABD ve uluslararasi toplumun Taliban'i yakindan izleyecegini vurguladi. Sahadaki kosullar hizla gelistigi için "Agirlik merkezi, Doha'dan Afganistan'a kayiyor." degerlendirmesinde bulunan Price, "Diyalogun odagini da ona göre degistirdik, bundan sonra da öyle yapmaya devam edecegiz." diye konustu.

Price, ABD'nin 31 Agustos'ta tahliye islemlerini tamamlamasinin ardindan Kabil'de kalip kalmayacagi sorusuna "güvenli olursa ve daha uzun süre kalmalari gerekirse bunu degerlendirebilecekleri" yanitini verdi.

- Taliban'in ülkeye hakim olma süreci

ABD ile Taliban arasinda Subat 2020'de varilan baris anlasmasi çerçevesinde bu yil uluslararasi güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci basladi. Anlasma, yabanci güçlere saldirilmamasini öngörürken Taliban'in Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair hüküm getirmedi.

Afgan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri devam ettiren Taliban, es zamanli sekilde, hazirandan bu yana siddetli saldirilarla Afganistan'da birçok ilçeye, son bir ayda da vilayet merkezlerine hizla hakim oldu.

Kaynak: AA