Yunus Emre, Vefatinin 700. Yil Dönümüne Mardin'de Anildi

Mardin Valisi Mahmut Demirtas:'(Yunus Emre) Onun dili, 13. yüzyil Anadolu'sunun saf, berrak, duru Türkçesidir. Adriyatik'ten Çin Seddi’ne genis bir cografyada milyonlarca kisinin konustugu ve yazdigi Türkçemiz, bilinçli ve dogru kullanilarak dünya dili olmasi noktasinda gereken hassasiyet gösterilmelidir' Türk Tarih Kurumu Baskani Prof. Dr. Birol Çetin: 'Düsünün 700 sene geçmis biz hala Yunus Emre’yi konusuyoruz. Gerçekten onun söylemi, onun felsefesi, su anda dünyanin ihtiyaci olan bir sey'

Mardin'de, Yunus Emre'nin vefatinin 700. yil dönümü anma etkinlikleri kapsaminda Türk Tarih Kurumu (TTK) tarafindan "Yunus Emre'den Ilahiler: Mehmet Kemiksiz Konseri" düzenlendi.

Mardin Artuklu Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen programda Kur'an-i Kerim tilavetinin ardindan konusan Mardin Valisi Mahmut Demirtas, 2021'in Yunus Emre’nin vefatinin 700. yili olmasi dolayisiyla Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan "Yunus Emre ve Türkçe Yili" ilan edildigini hatirlatti.

Yunus Emre'nin 13. yüzyilin ortasi ile 14. yüzyilin ilk çeyreginde yasayan Anadolu bilgelerinden biri olduguna dikkati çeken Demirtas, yasadigi dönemde sevgi, kardeslik ve hosgörü anlayisinin yayilmasina katki sagladigini vurguladi.

Yunus Emre'nin eserlerinde benlik davasindan siyrilmayi, muhabbete yakin olmayi, yürekleri sevgi ile doldurmayi ve hosgörülü olmayi ögütlediginin altini çizen Demirtas, sunlari söyledi:

"Hiç kuskusuz Yunus Emre’yi 13. yüzyildan bugüne tasiyan siirlerinde isledigi sevgi ve hümanizmle birlikte eserlerinde kullandigi dildir. Onun dili, 13. Yüzyil Anadolu’sunun saf, berrak, duru Türkçesidir. Onu her egitim ve kültür seviyesinden insanla bulusturan yegane sebep de siirlerinde kullandigi bu dildir. Adriyatik’ten Çin Seddi’ne genis bir cografyada milyonlarca kisinin konustugu ve yazdigi Türkçemiz, bilinçli ve dogru kullanilarak dünya dili olmasi noktasinda gereken hassasiyet gösterilmelidir. "Dünya Dili Türkçe"yi yurt içinde ve disinda her platformda en üst seviyeye tasiyacak çalismalar, tüm kurumlarimizin isbirliginde hayata geçirilmelidir. Bu noktada Türk Tarih Kurumu'muzun düzenledigi bu anlamli etkinligin hem dilimize hem de Yunus Emre’nin bilinirligine katki saglayacagina yürekten inaniyorum."

"Bugün ihtiyacimiz olan sey kardeslik, sevgi, baris"

TTK Baskani Prof. Dr. Birol Çetin ise 90 yildir milli bilinci artirma, degerleri yeni nesillere aktarmak için görev yaptiklarini söyledi.

Yunus Emre'nin çok büyük bir deger oldugunu, 20 il ve ilçede buna benzer programlar yapmak istediklerini kaydeden Çetin, söyle konustu:

"Düsünün 700 sene geçmis biz hala Yunus Emre’yi konusuyoruz. Gerçekten onun söylemi, onun felsefesi, su anda dünyanin ihtiyaci olan bir sey, sadece bize degil dünyaya lazim. Düsünün yasadigi dönemde büyük bir karisiklik var o ortamda bile barisi, kardesligi temsil etmistir. Çokta gezmis, her tarafta milyonlarca insanin gönlünü kazanmis. Bütün dergahlar, bütün sufiler ittifakla onu sever. Hiç kimse ayirmaz, herkes sahip çikar. Demek ki herkesin gönlünü kazanmis. Bugün ihtiyacimiz olan sey, kardeslik, sevgi baris."

Sakarya Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Hasim Sahin de Yunus Emre'nin tarihi kisiligi ve tasavvuf felsefesini anlatti.

Konusmalarin ardindan Türk tasavvuf musikisi sanatçisi Mehmet Kemiksiz Yunus Emre'nin siirlerini seslendirdi.

Kaynak: AA