'Afganistan'dan Ayrilmak Isteyenlere Müdahale Edilmemesi' Için 64 Ülkeden Ortak Açiklama

ABD'nin Afganistan'daki vatandaslarini tahliye süreci devam ederken, 64 ülke ortak bir açiklama ile ülkeden ayrilmak isteyenlerin engellenmemesi ve tüm çikis yollarinin açik tutulmasi çagrisi yapti.

ABD Disisleri Bakanligi, aralarinda Ingiltere, Almanya, Fransa, Italya, Japonya, Katar, Güney Kore, Ispanya ve Yemen'in de bulundugu 64 ülke ile Avrupa Birligi (AB) Yüksek Temsilciginin imzasi bulunan ortak açiklamayi kamuoyu ile paylasti.

Açiklamada, Afganistan'daki durumun giderek kötülestigi, bununla beraber ülkeden ayrilmak isteyen yabancilarin ve Afganlarin güvenli bir sekilde tahliyesine tüm taraflarin saygi duymasi gerektigi belirtildi.

"Afganistan genelinde güç ve yetkiyi elinde tutanlar, insan cani ve mülkiyetinin korunmasi ve güvenlik ile sivil düzenin yeniden insasi noktasinda sorumluluk tasimaktadir." ifadesine yer verilen açiklamada, ülkeden ayrilmak isteyen tüm yabancilarin ve Afganlarin bunu yapmasina izin verilmesi ve bunun için tüm çikis yollarinin açik tutulmasi gerektigi vurgulandi.

Açiklamanin sonunda Afgan halkinin güvenlik ve emniyet içinde ve onurlu bir sekilde yasamaya hakki oldugu ve uluslararasi toplumun Afgan halkini desteklemeye devam edecegi ifade edildi.

- Taliban’in ülkeye hakim olma süreci

ABD ile Taliban arasinda Subat 2020'de varilan baris anlasmasi çerçevesinde bu yil uluslararasi güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci basladi.

Anlasma yabanci güçlere saldirilmamasini öngörürken Taliban'in Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair bir hüküm getirmedi.

Afgan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri devam ettiren Taliban, es zamanli sekilde hazirandan bu yana siddetli saldirilarla Afganistan'da birçok ilçeyi, son bir ayda da vilayet merkezlerini hizla ele geçirdi.

Baskent Kabil çevresini kusatan Taliban, kenar mahallelere girmeye baslarken hükümete yönetimi ve baskenti barisçil sekilde devir çagrilari yapti.

Cumhurbaskani Esref Gani'nin ülkeyi terk etmesi ve hükümet güçlerinin baskentten ayrilmasiyla Taliban kenti tümüyle kontrolüne almaya basladi.

Kaynak: AA