Taliban Kabil'de Cumhurbaskanligi Sarayi'na Girdi

Afganistan'in ülkeden ayrilan Cumhurbaskani Esref Gani:'Eger kalsaydim bu, birçok vatandasin sehit olmasina ve Kabil'in yikilmasina yol açacakti'.

Taliban, Afganistan'in baskenti Kabil'de Cumhurbaskanligi Sarayi'na girdi.

Al Jazeera'nin özel haberinde, Kabil'de Cumhurbaskanligi Sarayi'na giren bir grup silahli Talibanin görüntülerine yer verildi.

Bir Taliban sözcüsü kanala yaptigi açiklamada, Afganistan'da Esref Gani hükümeti ve ordu ile çalisanlar için af ilan edeceklerini belirtti.

Taliban'in Kabil'e girmesinden bir süre sonra Afganistan'dan ayrilan Cumhurbaskani Esref Gani ise Facebook hesabinda paylasimda bulundu.

Gani, paylasiminda "Bugün zor bir seçimle karsi karsiya kaldim - Saraya girmek isteyen Taliban'a karsi durmak ya da 20 yil korumaya adadigim ülkemi terk etmek. Eger kalsaydim bu, birçok vatandasin sehit olmasina ve Kabil'in yikilmasina yol açacakti." ifadesini kullandi.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahit, hükümet güçlerinin baskent Kabil'den ayrilmasi nedeniyle kentin ve kamu binalarinin kontrolünü almaya basladiklarini açiklamisti.

- Taliban'in ülkeye hakim olma süreci

ABD ile Taliban arasinda Subat 2020'de varilan baris anlasmasi çerçevesinde bu yil uluslararasi güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci basladi.

Anlasma yabanci güçlere saldirilmamasini öngörürken Taliban'in Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair bir hüküm getirmedi.

Afgan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri devam ettiren Taliban, es zamanli sekilde hazirandan bu yana siddetli saldirilarla Afganistan'da birçok ilçeyi, son bir ayda da vilayet merkezlerini hizla ele geçirdi.

Baskent Kabil çevresini kusatan Taliban, kenar mahallelere girmeye baslarken hükümete yönetimi ve baskenti barisçil sekilde devir çagrilari yapmisti.

Cumhurbaskani Esref Gani aksam saatlerine dogru ülkeyi terk etmisti.

Kaynak: AA