Taliban Açiklamasi 'Bu Kadar Çabuk Beklemiyorduk'

Taliban'in Katar'daki Siyasi Bürosunun Baskani Molla Abdul Gani Birader, Afganistan'da hedeflerine bu kadar çabuk ulasacaklarini beklemediklerini söyledi.



Birader, Taliban'in baskent Kabil basta olmak üzere Afganistan'in tamamina yakininda hakimiyet kurmasina iliskin yaptigi açiklamada, "Böyle bir basariya bu kadar çabuk ve bu kadar kolay ulasacagimizi beklemedigimi söylemeliyim." dedi.

Birader, "Kibirli olmamaliyiz. Daha önce hiç sahip olmadigimiz agir bir sorumlulugumuz olacak. Simdi imtihan zamani. Su anda ülkemiz insanlarinin hizmet sunumu, güvenligi ve yasam kosullarinin iyilestirilmesi açisindan çok önemli bir sinavdan geçiyoruz. Insanlarin hayatlarini ve geleceklerini nasil kuruyacagimiza ikna etmemiz gerekir." ifadelerini kullandi.

Taliban'in Katar'daki Siyasi Bürosunun Sözcüsü Muhammed Naim de Kabil'de büyükelçilikler, diplomatik misyonlar ve yabanci uyruklular için tehlike olmadigini kaydederek, Taliban'in ülke genelinde güvenligi koruyacagini vurguladi.

- Taliban'in ülkeye hakim olma süreci

ABD ile Taliban arasinda Subat 2020'de varilan baris anlasmasi çerçevesinde bu yil uluslararasi güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci basladi.

Anlasma yabanci güçlere saldirilmamasini öngörürken Taliban'in Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair bir hüküm getirmedi.

Afgan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri devam ettiren Taliban, es zamanli sekilde hazirandan bu yana siddetli saldirilarla Afganistan'da birçok ilçeyi, son bir ayda da vilayet merkezlerine hizla hakim oldu.

Baskent Kabil çevresini kusatan Taliban, kenar mahalleleri almaya baslarken hükümete yönetimi ve baskenti barisçil sekilde devir çagrilari yapti.

Cumhurbaskani Esref Gani aksam saatlerine dogru ülkeyi terk etti.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahit, hükümet güçlerinin baskent Kabil'den ayrilmasi nedeniyle kentin ve kamu binalarinin kontrolünü almaya basladiklarini açikladi.

Taliban, Kabil'de Cumhurbaskanligi Sarayi'ndan açiklamada bulunarak baskent ve ülkeye hakim oldugunu ilan etti.

Kaynak: AA