Lübnan'da Akkar'daki Akaryakit Patlamasi Sebebiyle Ulusal Yas Ilan Edildi

Lübnan'da, Akkar kentinde 28 kisinin ölümüne 79 kisinin yaralanmasina sebep olan akaryakit deposundaki patlamadan dolayi bir günlük ulusal yas ilan edildi.

Basbakanliktan yapilan açiklamada, "Pazartesi günü ulusal yas ilan edilmistir. Bu baglamda Akkar patlamasindaki kurbanlarin anisina bayraklar yariya indirilerek, faciaya uygun radyo ve televizyon programlari yapilacaktir." ifadeleri yer aldi.

Lübnan ordusundan yapilan bir baska açiklamada, patlamanin oldugu yerin sahibinin gözaltina alindigi belirtildi.

Öte yandan bir baska açiklamada, patlamada 2 askerin hayatini kaybettigi 18 askerin yaralandigi bunlardan 11'inin saglik durumunun kritik oldugu, 4 askerin de kayip oldugu ifade edildi.

Lübnan'in kuzeyindeki Akkar bölgesinde gece bir akaryakit deposunda patlama meydana gelmisti. Lübnan Saglik Bakanligi kaynaklari, patlamada 28 kisinin öldügü, 79 kisinin yaralandigini aktarmisti.

Lübnan ordusu ise ülkenin kuzeyindeki patlamanin askerler tarafindan basilan ve vatandasa dagitilmak üzere el konulan yakit deposunda meydana geldigini bildirmisti.

- Ülkedeki akaryakit krizi

Son 30 yilin en büyük ekonomik krizinin yasandigi Lübnan'da devlet, günlük tüketilen 12 milyon litre civarindaki akaryakiti Merkez Bankasi üzerinden sübvanse ediyordu.

Merkez Bankasindan yapilan yazili açiklamada, 12 Agustos itibariyla uygulanmak üzere akaryakita saglanacak döviz kredilerinin resmi kur yerine piyasadaki serbest kur (karaborsa) üzerinden hesaplanacagi ve böylelikle akaryakit sübvansiyonunun kaldirilacagi belirtilmisti.

Açiklamada ayrica piyasaya sürülecek akaryakitin fiyatinin Enerji Bakanliginca belirlenecegi kaydedilmisti.

Enerji Bakanliginin sübvansiyonun kalkmasina ragmen eski fiyati sürdürmesi nedeniyle ülkedeki akaryakit istasyonlarinin hemen hemen tümü pompalari kapali tuttu.

Kaynak: AA