Afganistan Cumhurbaskani Gani Açiklamasi 'Kan Dökülmesini Önlemek Için Ayrilmaya Karar Verdim'

Taliban’in Afganistan’da ilerleyisi karsisinda baskent Kabil’i terk eden Cumhurbaskani Esref Gani, “Kan dökülmesini önlemek için ayrilmaya karar verdim” dedi.

Afganistan Cumhurbaskani Gani Açiklamasi 'Kan Dökülmesini Önlemek Için Ayrilmaya Karar Verdim'
Afganistan’da 34 vilayetten 31’inde kontrolü ele geçiren Taliban’in ilerleyisi sürerken, Afganistan Cumhurbaskani Esref Gani’nin Tacikistan’a gitmek üzere baskent Kabil’den ayrildigi aktarilmisti. Ülkeyi terk etmesinin ardindan sosyal medya hesabi üzerinden ilk kez açiklama yapan Gani, "Rahman ve Rahim olan Allah’in adiyla. Sevgili yurttaslar! Bugün zor bir seçimle karsilastim. Ya saraya girmek isteyen silahli Taliban ile yüzlesmeliyim ya da son 20 yildir hayatimi onu korumaya ve beslemeye adadigim ülkeyi terk etmeliyim” dedi.

Ülkeden ayrilmamasi halinde çok sayida kisinin hayatini kaybedecegine dikkat çeken Gani, Kabil’in harap olacagina ve 6 milyonluk sehirde büyük bir insani felaket yasanacagini ifade etti.

"Taliban, beni devirmek için tüm Kabil’e ve Kabil halkina kanli bir saldiri düzenlemeye hazir olduklarini açikça belirtmisti” ifadelerini kullanan Gani, “Kan dökülmesini önlemek için ayrilmaya karar verdim” dedi.



“YURTTASLARININ ONURUNU, MÜLKÜNÜ VE BENLIGINI KORUMAKTAN SORUMLU”

Gani, "Taliban kiliç ve silah yargisini kazandi ve simdi yurttaslarinin onurunu, mülkünü ve benligini korumaktan sorumlu” ifadelerini kullanarak, tarihte kaba kuvvetin kimseye mesruiyet kazandirmadigina dikkat çekti.

“TALIBAN ARTIK YENI BIR TARIHI SINAVLA KARSI KARSIYA”

Taliban artik yeni bir tarihi sinavla karsi karsiya oldugunu ifade eden Gani, “Ya Afganistan’in adini ve onurunu koruyacak ya da baska yerlere ve aglara öncelik verecek. Birçok insan ve pek çok tabaka korku içinde ve gelecege inanci yok” dedi.

Gani ayrica, Afganistan halkina her zaman hizmet etmeye devam edecegini açikladi.

Kaynak: İHA