Kanadali Gardiyanlar Müslüman Mahkumu Döverek Öldürmüs

TORONTO – Kanada'da tutuklu kaldigi hapishanede ölen 30 yasindaki sizofreni Süleyman Fakiri isimli Müslüman mahkumun, gardiyanlar tarafindan dövülerek öldürüldügü uzman raporu ile belgelendi.

Ontario eyaletine bagli Lindsay Hapishanesi'nde, 15 Aralik 2016 yilinda ölen Süleyman Fakiri için ailesinin verdigi hukuk mücadelesinde önemli bir asama kaydedildi.

Fakiri'nin ölüm nedenini arastiran Ontario Adli Tip Kurumu Patoloji Servisi Sefi Dr. Michael Pollanen, yaptigi inceleme sonrasinda hazirladigi raporu mahkemeye sundu.

Dr. Pollanen raporunda; hapishanede yerde zincire vurulmus, biber gazi sikilmis ve yüzü kapali halde ölen Süleyman Fakiri'nin, resmi ölüm nedenini söyle açikladi:

"Kalbi büyümüs, sizofreni olan bir kiside kisiyi kötülestiren yüzüstü pozisyon, kisitlama ve mücadele, çirpinma ve biber gazina maruz kalma sirasinda meydana gelen kas-deri yaralanmalari. Süleyman Fakiri'ye vuran islah memurlarinin neden oldugu agir travma veya vücudunun islah memurlariyla siddetli bir mücadele sirasinda yere veya sabit nesnelere çarpmasi nedeniyle birden fazla kas ve deri yaralanmasi mevcuttu."

Fakiri ailesinin ogullarinin ölümünün ardindan açtigi dava sonrasi yerel ve eyalet polisi tarafindan yürütülen iki ceza sorusturmasi, olaya karisan 6 gardiyana karsi herhangi bir suçlamada bulunulmamasiyla sonuçlanmisti.

CBC'de konuyla ilgili yer alan haberde ailenin avukatlari, davanin Ontario Eyalet Polisi'ne geri gönderildigini, bunun da 6 gardiyan hakkinda cezai suçlamalarin tekrar masaya yatirilmasi anlamina geldigini söyledi.

Süleyman Fakiri'nin kardesi Yusuf, CBC'ye yaptigi açiklamada, "Günün sonunda bir rahatlama var mi? Evet ve hayir. Süleyman gitti, geri dönmeyecek ve o gün ailemin bir parçasi öldü. Fakat bu raporun etkili bir sekilde yaptigi sey, bes yil önce yapilmasi gereken seydir. Ontario Eyalet Polisi'ni isini yapmaya çagiriyoruz. Bize sistemin, kanunlari çignediklerinde infaz memurlarini korumadigini kanitlayin." dedi.

Ailesiyle birlikte 1993 yilinda Afganistan'dan Kanada'ya gelen Süleyman Fakiri'ye, Waterloo Üniversitesi'ndeki ilk yilinda geçirdigi trafik kazasinin ardindan sizofreni teshisi kondu ve egitimine devam edemedi.

4 Aralik 2016'da komsusunu "keskin bir silahla" biçakladigi iddiasiyla Durham Bölge Polisi tarafindan Ajax kentinde tutuklanan Fakiri, hastane yerine götürüldügü hapishanede 11 gün sonra öldü.

Fakiri ailesinin, Toplum Güvenligi ve Islah Hizmetleri Bakanligi, hapishane yönetimi ve gardiyanlar aleyhine Ontario Yüksek Adalet Mahkemesi'nde açtigi 14,3 milyon dolarlik dava halen devam ediyor.

Kaynak: AA