Kenya Ve Somali Diplomatik Iliskilerde Yeni Bir Sayfa Açti

Somali Basbakani Muhammed Hüseyin Roble ve Kenya Devlet Baskani Uhuru Kenyatta, uzun süredir siyasi ve diplomatik krizi asmaya çalisan iki ülke arasindaki iliskileri iyilestirmek için bir araya geldi.



Kenyatta, ülkeyi ziyaret eden Roble'yi kabulünde, "Kenya-Somali iliskileri için yeni bir baslangiç." ifadesini kullandi.

Kenya Devlet Baskani Kenyatta, toplantiya iliskin yaptigi açiklamada, iki liderin iliskileri yeniden rayina oturmak konusunda anlastigini, ekonomik büyümenin ancak barisçil bir ortamda gerçeklesebilecegini belirtti.

Basbakan Roble ise toplantida iki ülke arasinda çikan gerginligin bir hata oldugunu vurgulayarak, "Bugün kardesligimizin derin ve güçlü baginin miladi." diye konustu.

Mogadisu hükümeti, deniz siniri anlasmazligi yasadigi Kenya'yla iç islerine karistigi gerekçesiyle tüm diplomatik baglari Aralik 2020'de koparmisti.

Öte yandan, Somali Basbakani Roble'nin bu ziyareti, Cumhurbaskani Muhammed Abdullah Fermacu'nun seçim sürecinde uluslararasi anlasma ya da toplanti yapmayi yasaklayan kararnamesine ragmen gerçeklestirmesi dikkati çekti.

Kaynak: AA