Bulgaristan'da Böyle Bir Halk Var Partisi Hükümeti Kurmaktan Vazgeçti

Bulgaristan’da son genel seçimlerde en çok oy alan ancak parlamentoda çogunlugu elde edemeyen Böyle Bir Halk Var Partisi (ITN) hükümeti kurmaktan vazgeçti.

Bulgaristan'da Böyle Bir Halk Var Partisi Hükümeti Kurmaktan Vazgeçti


Bulgaristan’da siyasi kriz patlak verdi. Bulgaristan’da son genel seçimlerde en çok oy alan ancak parlamentoda çogunlugu elde edemeyen Böyle Bir Halk Var Partisi (ITN) hükümeti kurmaktan vazgeçti. ITN lideri Slavi Trifonov sosyal medya hesabi üzerinden yaptigi videolu açiklamasinda, “Elimizden gelen her seyi yaptik, ITN hükümetine destek vermeleri için protesto partilerine tüm tavizleri verdik ve jestlerde bulunduk ancak Demokratik Bulgaristan ve Ayaga Kalk Bulgaristan partileri bize ihanet etti" dedi.



Yarin parlamentoda oylamaya sunulmasi beklenen hükümet taslagini parlamentoya tasimaktan vazgeçtiklerini belirten Trifonov, kendilerinin de hükümet kurma konusunda baska partilere destek vermeyeceklerini, bunun ise yeni seçim anlamina geldigini kaydetti.



Hükümeti kurmakla görevlendirilen Nikolov, Basbakan adayligindan çekildi

Cumhurbaskanligi tarafindan yapilan açiklamada, hükümet taslagi oylamasindan vazgeçildigi haberini Trifonov’un degil, Cumhurbaskani Rumen Radev tarafindan hükümeti kurmakla görevlendirilen Basbakan adayi Plamen Nikolov’un beyan etmesi gerektiginin alti çizildi.

ITN partisinin Basbakan adayi Nikolov ise özel nedenleri gerekçe göstererek, Basbakan adayligindan vazgeçtigini açikladi.



Bulgaristan’da yeniden seçime gidilebilir

Seçim Yasasi geregi, birinci partinin hükümeti kurma görevinden vazgeçmesi halinde sira ikinci partiye geçiyor ancak oy potansiyeline göre ikinci parti konumunda bulunan eski Basbakan Boyko Borisov’un Avrupali Gelisimi Için Yurttaslar (GERB) partisi daha önce yaptigi açiklamada, hükümet kurma görevini aldiklari gün Cumhurbaskani Radev’e iade edeceklerini açiklamisti.

Eger GERB partisi de hükümeti kurmaktan vazgeçerse Cumhurbaskani Radev, parlamentoda bulunan kendi seçtigi bir siyasi gruba görev verebilir.

Parlamentodaki üçüncü siyasi grup da hükümeti kuramazsa cumhurbaskani yeni seçim tarihini belirlemesi gerekiyor. Siyasi gözlemciler, parlamentodaki siyasi olusumlarin hükümeti kurma konusunda bir uzlasiya varmalarinin zor oldugunu belirtirken, tekrar sandiga gidilmesin beklendigini kaydediyor.

Bulgaristan’da hükümet kurulmazsa halk Nisan’dan bu yana 3’üncü kez sandik basina gidecek.
Kaynak: İHA