Izmir'in Çernobil'ini Yazdi, Dünya Birincisi Oldu

Izmir’in Çernobil’i isimli projesiyle, Gaziemir ilçesi Emrez Mahallesi’ndeki nükleer atiklarin insan ve çevre sagligina etkilerini anlatan lise ögrencisi Zeynep Cangi dünya birincisi oldu.

Izmir'in Çernobil'ini Yazdi, Dünya Birincisi Oldu
Izmir’in Çernobil’i olarak bilinen ve normal degerin 7 bin 219 kati radyasyon yayan Gaziemir ilçesi Emrez Mahallesi’ndeki radyoaktif atiklar, dünya gündemine tasindi. 10. sinif ögrencisi Zeynep Cangi, "radyoaktif atiklar" konusunu isledigi Izmir’in Çernobil’i isimli projesiyle, Sirbistan’da düzenlenen Uluslararasi Genç Sosyal Bilimciler Konferansi’na (ICYSS) katildi.

Atiklarin insan sagligina ve çevreye etkilerini anlatan 12 sayfalik makale yazan ve sunum yapan Zeynep Cangi, lise ögrencilerinin; cografya, tarih, psikoloji, sosyoloji ve ekonomi alanlarinda arastirmalariyla katildigi konferansta dünya birincisi oldu.

Babasi Avukat Arif Ali Cangi’nin verdigi mücadeleyle Emrez Mahallesi eski kursun fabrikasindaki nükleer atiklarin varligindan haberdar olan Zeynep Cangi, yarismayi duyar duymaz bu konuyla yarismaya katilmaya karar verdigini söyledi.



Bölgede radyasyon ölçümü yapan, insanlarla konusarak alanin fotograflarini çeken Cangi, "Uzmanlardan aldigim bilgiler isiginda bu alanin insan sagligi için çok yüksek riskli bölge oldugunu ögrendim. Makalem ve yaptigim sunumla bu konuyu dünyanin gündemine tasidim. Ben lise ögrencisi bir yurttas olarak elimden geleni yaptim. Gaziemir Belediye Baskani Halil Arda ‘duran adam’ eylemiyle, babam Arif Ali Cangi ve birçok çevre örgütü temsilcisi alanin temizlenmesi için mücadele veriyor. Umarim herkes üzerine düseni yapar. Uluslararasi arenada bu kadar ilgi gören bir konuya, Türkiye’deki yetkililerin de duyarli olmasi gerekiyor” dedi.

Zeynep Cangi’yla birlikte alanda inceleme yapan Gaziemir Belediye Baskani Halil Arda da, "Bu konunun dünyanin farkli ülkelerinden duyulmasini saglayan Zeynep Cangi’ya tesekkür ediyorum. Lise ögrencisi Zeynep kardesim, nükleer atiklara nasil duyarsiz kalmiyorsa her yurttas, her kurum bu sorunun çözümü için elini tasin altina koymalidir. Çok masum bir istegimiz var. Yetkili kurumlar harekete geçsin, burasi temizlensin" diye konustu.

Kaynak: İHA