Hayvanlarin Korunmasina Iliskin Teklif, TBMM Genel Kurulu'nda

AK Parti Tekirdag Milletvekili Mustafa Yel: 'Bundan sonra hem hayvanlarimizla hem de toplum refahiyla ilgili çok daha güzel günler bizi bekliyor' CHP Grup Baskanvekili Engin Altay: 'Biz muhalefet olarak hayvanlari mal degil, can gören bir anlayisin temsilcileriyiz' MHP Izmir Milletvekili Hasan Kalyoncu: 'Hayvan haklarina saygi, medeniyetin geregidir. Sorunlarin ve yanlisliklarin düzeltilmesi, insanlarin ahlaki normlarda uzlasmasiyla saglanir'

AK Parti Tekirdag Milletvekili Mustafa Yel, "Bundan sonra hem hayvanlarimizla hem de toplum refahiyla ilgili çok daha güzel günler bizi bekliyor." dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, AK Parti milletvekillerinin imzasini tasiyan Hayvanlari Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanunu'nda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi'nin tümü üzerindeki görüsmeler tamamlandi.

Teklifin tümü üzerindeki görüsmelerde IYI Parti Grubu adina söz alan İçel Milletvekili Zeki Hakan Sidali, Meclis'te kurulan komisyonun çalismalari sonucu bir raporun olustugunu, disaridan yapilan müdahaleler sonrasinda kimseyi memnun etmeyen bir sonucun ortaya çiktigini ileri sürdü.

Kanun teklifinin komisyon sürecinde daha önce verilmis uzlasi ve mutabakat sözlerinin hiçbirinin tutulmadigini iddia eden Sidali, "Verdigimiz onlarca degisiklik önergesinin hiçbirinin dikkate dahi alinmadigini hep beraberce gördük. Arastirma komisyonumuzun adi 'Hayvan Haklari Arastirma Komisyonu'ydu. Kanun teklifinin adi da bu olacakti ama teklifi hazirlayanlar kanuna hak ettigi adi bile verememis." degerlendirmesinde bulundu.

MHP Izmir Milletvekili Hasan Kalyoncu da hayvan haklarinin amacinin, insan ve hayvanlarin esit olmalarini saglamak degil, hayvanlarin temel hak ve özgürlüklerini temin etmek, aci ve iskence çekmelerini, aç kalmalarini, basit zevkler için dogal ortamlarindan koparilmalarini ve vahsice öldürülmelerini engellemek olduguna isaret etti.

Hayvan haklarina bagli kalmanin, onlari sevmek ve onlara karsi acima duygusu beslemenin bir insanlik görevi oldugunu vurgulayan Kalyoncu, "Hayvan haklarina saygi medeniyetin geregidir. Sorunlarin ve yanlisliklarin düzeltilmesi, insanlarin ahlaki normlarda uzlasmasiyla saglanir. Dolayisiyla hayvan haklarinin korunmasi için toplumlarda güzel ahlakin yerlesmesi gerekmektedir. Hayvan haklarinin korunmasi ahlaki normlarla dogrudan baglantilidir. Milli kültür mirasimiz ortada iken hayvanlarin hukukunu kanunla koruma ihtiyaci duyma noktasina gelmemiz bugün hepimizin içini acitmaktadir." diye konustu.

HDP İçel Milletvekili Ridvan Turan da teklifin, Meclis arastirma komisyonunun ortaya koydugu tespitlerin göz önüne alindiginda komisyonun tespitlerinin çok gerisinde kaldigini iddia etti.

Teklifte birtakim çeliskiler bulundugunu, bunlardan birinin, 'hayvanlari duygulari olan varliklar olarak görüyoruz' derken diger taraftan "pet shop"larin ortadan kaldirilmiyor olmasinin hayvanlara "mal" statüsünü devam ettirmek gibi bir sonuca tekabül ettigini öne sürdü.

CHP Grup Baskanvekili Engin Altay da iktidar tarafindan Meclise sunulan tekliflerin, Genel Kurul'a çok kötü derecede geldigini, bu tekliflerin muhalefetin de uyarilariyla bir nebze düzeltilebildigini ileri sürdü.

Hayvanlari Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanunu'nda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi'nde de bazi sorunlarin bulundugunu ifade eden Altay, "Biz muhalefet olarak hayvanlari mal degil, can gören bir anlayisin temsilcileriyiz. Hiç süphesiz en iyinin de iyisi vardir. Canlarimizla ilgili çikardigimiz bu kanun yeterli midir, bizce bu hali ile yeterli degildir. Bu teklifin süphesiz olumlu yanlari da vardir. Bu sebeple milletvekillerimize 'müspet oy kullanin' diyemedigim gibi 'menfi' hiç diyemiyorum. Milletvekillerimizi serbest birakacagim, milletvekillerimiz bu kanunda özgür iradeleri ile oy kullanacaklar." dedi.

Teklifin ilk imzacisi AK Parti Tekirdag Milletvekili Mustafa Yel ise Meclis arastirma komisyonunca hazirlanan raporda yer alan çok önemli maddelerin bu kanun teklifinde de yer aldigini söyledi.

Türk Ceza Kanunu'nun 151'inci maddesinde yapilan degisiklikle artik hayvanlarin ceza kanunu açisindan da mal ve esya olarak degil, can olarak niteleneceginin altini çizen Yel, "Insallah yüce Meclisimiz bu kanunu kabul ettikten sonra bugüne kadar yasadigimiz sorunlarin pek çogunun çözülecegi ve hayvanlarimizin gerçekten çok daha saglikli ve mutlu bir sekilde yasayabilecekleri bir ülke konumuna gelecegiz ve hep beraber bu isi basarmis olacagiz. Bu çalismanin neticesinde de insallah, bundan sonra hem hayvanlarimizla hem de toplum refahiyla ilgili çok daha güzel günler bizi bekliyor." diye konustu.
Kaynak: AA