Hayvanlarin Korunmasina Iliskin Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda Kabul Edildi (2)

Hayvanlarin daha iyi korunmasini temin etmek, hayvanlara karsi yapilan ihlallerle daha etkin mücadele etmek ve caydiriciligi saglamak için idari para cezalari artirilacak Kedi ve köpek sahiplerinden, dijital kimliklendirme yöntemiyle hayvanlarini kayit altina almayanlara hayvan basina 1200 lira, ev hayvanini terk edenlere ise hayvan basina 2 bin lira idari para cezasi kesilecek Bir hayvan neslini yok edecek müdahalede bulunanlara 35 bin lira, yetkisi olmadigi halde hayvan deneyi yapanlara hayvan basina 4 bin 500 lira idari para cezasi öngörülüyor Hayvanlarin ticari amaçla film çekimi ve reklam için kullanilmasiyla ilgili hususlari ihlal edenlere ise 5 bin lira para cezasi verilecek Kurban kesimi sirasinda uyulmasi gereken hususlara aykiri davrananlara hayvan basina 5 bin 250 lira idari para cezasi uygulanacak.

Hayvanlarin daha iyi korunmasini temin etmek, hayvanlara karsi yapilan ihlallerle daha etkin mücadele etmek ve caydiriciligi saglamak için idari para cezalari artirilacak.

Hayvanlari Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanunu'nda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun'a göre, her ilde bulunan Il Hayvanlari Koruma Kurulunun kaynak ve kapsami genisletilecek. Kurul en geç üç ayda bir baskanin çagrisi üzerine toplanacak, gerektiginde olaganüstü toplantilar yapilabilecek.

Il Hayvanlari Koruma Kurulunun görevleri arasina, ilde kurulacak hayvan bakimevleri ve hayvan hastanelerinin denetlenmesi ile kanunda belirtilen faaliyet ve görevlerin yerel yönetimler ve tarim ve orman il müdürlükleriyle es güdüm saglanarak yaptirilmasi da eklenecek.

Hayvanlarin korunmasi için bakimevleri ve hastaneler kurmak; buralarda bakim, rehabilitasyon, asilama ve kisirlastirma gibi faaliyetleri yürütmek için basta yerel yönetimler olmak üzere, diger ilgili kurum ve kuruluslara tesvik saglanacak veya Tarim ve Orman Bakanliginca uygun görülen miktarlarda mali destek verilecek. Bu faaliyetlerde kullanilmak üzere, gerçek ve tüzel kisilerce ayni veya nakdi bagis, Tarim ve Orman Bakanligi ile yerel yönetimlere yapilabilecek.

Düzenlemeyle, hayvanlarin korunmasi ve refahi için yaygin ve örgün egitime yönelik programlarin yapilmasi, radyo ve televizyon programlarinda bu konuya yer verilmesi amaçlaniyor. Buna göre, medya hizmet saglayicilari zorunlu yayinlarinda bu konuya da yer verecek.

Gerçek veya tüzel kisiler, hayvanlarin etolojisine ve habitatina uygun, serbest dolasimlarina imkan saglayan dogal yasam parklari kurabilecek.

Hayvanat bahçeleri ile dogal yasam parklarinin kurulusu ile çalisma usul ve esaslari, Tarim ve Orman Bakanliginca çikarilacak yönetmelikle belirlenecek.

- Idari para cezalari

Kanunla, hayvanlarin daha iyi korunmasini temin etmek, hayvanlara karsi yapilan ihlallerle daha etkin mücadele etmek ve caydiriciligi saglamak amaciyla idari para cezalari artirilacak.

Buna göre, kedi ve köpek sahiplerinin dijital kimliklendirme yöntemiyle hayvanlarini kayit altina almamasi halinde hayvan basina 1200 lira para cezasi verilecek.

Hayvanlarin sahiplenilmesi ve bakimi ile ilgili yasaklara ve yükümlülüklere uymayan ve alinmasi gereken önlemleri almayanlara hayvan basina kesilen para cezasi tutari 60 liradan 1000 liraya çikarilacak.

Ev hayvani satis yerlerinde kedi ve köpek bulundurulmasina iliskin hükme aykiri hareket edenlere, hayvan basina 500 lira idari para cezasi kesilecek.

Yasayla, bir hayvan neslini yok edecek müdahalede bulunanlara hayvan basina 10 bin lira olan idari para cezasi tutari 35 bin liraya yükseltilirken, tibbi amaçlar disinda organ veya dokularinin tümü ya da bir bölümü çikarilip alinmasi veya tahrip edilmesi; hayvaninin dis görünüsünü degistirmeye yönelik veya diger tedavi edici olmayan kuyruk ve kulak kesilmesi, ses tellerinin alinmasi ve tirnak ile dislerinin sökülmesine yönelik cerrahi müdahaleler; hayvana tibbi amaçlar disinda, türüne ve etolojik özelliklerine aykiri hale getirecek sekilde ve dozda hormon ve ilaç vermek, çesitli maddelerle doping yapmak ile hayvanlarin türlerine has davranis ve fiziki özelliklerini yapay yöntemlerle degistirmek fiilleri için idari para cezasi tutari 1200 liradan 4 bin 500 liraya çikarilacak.

Hayvan deneyleri konusunda kurallara uymayanlara hayvan basina 1200 lira, yetkisi olmadigi halde hayvan deneyi yapanlara ise hayvan basina 4 bin 500 lira idari para cezasi öngörülüyor.

Hayvan satisi sirasinda hayvanlarin sagliklarinin iyi, barindirildiklari yerin temiz ve saglik sartlarina uygun olmasi zorunlulugunu ihlal edenlere hayvan basina 500, hayvanlarin ticari amaçla film çekimi ve reklam için kullanilmasiyla ilgili hususlari ihlal edenlere ise 5 bin lira para cezasi verilecek.

Hayvanlari, dogal kapasitesini veya gücünü asacak sekilde veya yaralanmasina, gereksiz aci çekmesine, kötü aliskanliklara özendirilmesine neden olacak yöntemlerle egitenlere 5 bin 500 lira ceza kesilecek.

- Kurban kesimi

Hayvanlarin kesimi sirasinda, uyulmasi gereken dini kurallarin gerektirdigi özel kosullar dikkate alinarak hayvani korkutmadan, ürkütmeden, en az aci verecek sekilde, hijyenik kurallara uyularak ve usulüne uygun olarak bir anda yapilmasi zorunlulugunu ihlal edenlere hayvan basina 2 bin 100 lira, kurban kesimi sirasinda uyulmasi gereken hususlara aykiri davrananlara hayvan basina 5 bin 250 lira idari para cezasi uygulanacak.

"Kanuni istisnalar ile tibbi ve bilimsel gerekçeler ve gida amaçli olmayan, insan ve çevre sagligina yönelen önlenemez tehditler bulunan acil durumlar disinda yavrulama, gebelik ve süt anneligi dönemlerinde hayvanlar öldürülemez." hükmüne aykiri davrananlara hayvan basina 2 bin 200 lira, aykiri davranislarin isletmelerce gösterilmesi halinde ise hayvan basina 5 bin 500 lira para cezasi kesilecek.

Hayvanlara kasitli olarak kötü davranan, acimasiz ve zalimce islem yapan, döven, aç ve susuz birakan, asiri soguga ve sicaga maruz birakan, bakimlarini ihmal eden, fiziksel ve psikolojik aci çektiren, gücünü astigi açikça görülen fiillere zorlayan, kesin olarak öldügü anlasilmadan vücutlarina müdahalelerde bulunan, kesim için yetistirilmis hayvanlar disindaki hayvanlari ödül, ikramiye ya da prim olarak dagitan, tibbi gerekçeler hariç hayvanlara veya onlarin ana karnindaki yavrularina veya havyar üretimi hariç yumurtalarina zarar verebilecek suni müdahaleler yapan, yabanci maddeler veren, hayvanlari hasta, gebelik süresinin 2/3'ünü tamamlamis gebe ve yeni anneyken çalistiran, uygun olmayan kosullarda barindiran, saglik nedenleriyle gerekli olmadikça bir hayvana zor kullanarak yem yediren, aci, istirap veya zarar veren yiyeceklerle alkollü içki, sigara, uyusturucu gibi bagimlilik yapan yiyecek veya içecekler verenlere 5 bin 500 lira para cezasi uygulanacak.

Kesim hayvanlari, avlanmasina ve özel üretim çiftliklerinde kesim hayvani olarak üretimine izin verilen av hayvanlari ile ticarete konu yabani hayvanlar disindaki hayvanlari et ihtiyaci amaciyla kesip veya öldürüp piyasaya sürenlere ise 11 bin lira, ev hayvanini terk edene ise hayvan basina 2 bin lira idari para cezasi verilecek.

RTÜK takibi sonucunda hayvanlarin korunmasi ve refahi amaciyla yaygin ve örgün egitime yönelik programlarin yapilmasi, radyo ve televizyon programlarinda bu konuya yer verilmesine iliskin esasi ihlal eden ulusal radyo ve televizyon kurum ve kuruluslarina ise maddenin ihlal edildigi her ay için 20 bin lira idari para cezasi uygulanacak.

Hayvanat bahçelerine iliskin yükümlülüklere aykiri davrananlara hayvan basina 2 bin 500 lira idari para cezasi kesilecek.

Kabahatlerin veteriner hekim, veteriner saglik teknisyeni, hayvan koruma gönüllüsü, hayvan koruma dernegi üyeleri, hayvan koruma vakfi üyeleri veya hayvanlara bakmak veya onlari korumakla görevlendirilen kisiler tarafindan islenmesi durumunda verilecek ceza iki kat artirilarak uygulanacak.

Kabahatlere konu olan ve el konulan kedi ve köpeklerle Bakanlikça uygun görülen diger hayvanlar koruma altina alinarak bakimevi bulunan en yakin belediye tarafindan hayvan bakimevine götürülecek.

(Sürecek)
Kaynak: AA