Hayvanlarin Korunmasina Iliskin Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda Kabul Edildi (1)

Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarini dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayit altina aldiracak Ev hayvani satis yerlerinde kedi ve köpek bulundurulamayacak; görsellerden seçilen kedi ve köpekler, Tarim ve Orman Bakanliginca izin verilen üretim yerlerinden teslim alinabilecek Yerel yönetimler, gönüllü kuruluslarla is birligi içinde, sahipsiz ve güçten düsmüs hayvanlarin korunmasi için hayvan bakimevleri kurarak onlarin bakimlarini, tedavilerini saglayacak ve hayvan hastanesi kurabilecek Mevcut halde kabahat niteliginde olan hayvanlara iskence yapmak, acimasiz ve zalimce muamelede bulunmak, hayvanlara cinsel saldirida bulunmak ve tecavüz etmek fiilleri, suç kapsamina alinacak Hayvan sahiplerinin sorumluluklari genisletilerek her türlü terk fiili yasak kapsamina alinacak.

Hayvanlari Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanunu'nda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalasti.

Kanuna göre, Hayvanlari Koruma Kanunu'nun tanimlari düzenleyen maddesinde degisiklik yapilarak "süs" ibaresi çikarilacak.

"Ev hayvani" tanimina gerçek kisiler yaninda tüzel kisilerin sahipliginde bulunan hayvanlar da dahil edilerek kapsam genisletilecek.

Hayvan bakimevi taniminda, bakimevlerinin hayvan sagligi yönünden asgari standartlarin saglanmasi için Tarim ve Orman Bakanligindan izin alinarak kurulmasi yönünde degisiklik yapilacak.

"Rehabilitasyon" da tanimlanarak, kapsami, sahipsiz hayvanlar bakimindan yerel yönetimlerce yapilacak tedavi, parazit mücadelesi, asilama, kisirlastirma ve dijital kimliklendirme yöntemleriyle isaretleme islemleri olarak belirlenecek.

Yerel yönetimler, gönüllü kuruluslarla is birligi içinde, sahipsiz ve güçten düsmüs hayvanlarin korunmasi için hayvan bakimevleri kurarak onlarin bakimlarini, tedavilerini saglayacak ve egitim çalismalari yapacak. Yerel yönetimler ayrica ilgili karar organinin uygun görmesi halinde hayvan hastanesi kurabilecek.

Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarini dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayit altina aldirmakla yükümlü olacak.

Ticari amaç güdülmeksizin bakilan ev hayvani, bulundugu yere bakilmaksizin sahibinin borcundan dolayi haczedilemeyecek.

Ev hayvani ve kontrollü hayvanlari bulundurma, sahiplenme sartlari, hayvan bakimi, korunmasi konularinda verilecek egitimle ilgili usul ve esaslar, sahiplenilerek bakilan hayvanlarin çevreye verecekleri zarar ve rahatsizliklari önleyici tedbirler, Tarim ve Orman Bakanliginca çikarilacak yönetmelikle belirlenecek.

- Hayvan sahiplerinin sorumluluklari genisletilecek

Ev hayvani satis yerlerinde (petshop) ortamin hayvan sagligi ve etolojisi bakimindan uygun olmamasi sebebiyle kedi ve köpek bulundurulmasi yasaklanacak.

Ev hayvani satis yerlerinde kedi ve köpeklere iliskin katalog ve benzeri görsel bilgiler bulunacak; ilgililerin bunlardan seçtikleri kedi ve köpekler, Tarim ve Orman Bakanliginca izin verilen üretim yerlerinden teslim alinabilecek. Bu düzenleme, kanunun yürürlüge girdigi tarihten 1 yil sonra uygulanacak.

Anne ve yavrularin korunmasina yönelik öngörülen tedbirler, tüm hayvanlari kapsayacak sekilde genisletilecek.

- Tedavi amaçli hayvanlara müdahalelere izin verilecek

Yasayla, tedavi amaçli hayvanlara müdahalelere izin verilecek; veteriner hekimlik uygulamalarina engel olunmamasi amaçlaniyor.

Tehlike arz eden hayvanlari belirleme yetkisi, Tarim ve Orman Bakanligina verilecek. Bu hayvanlari üretmek, sahiplenmek, takas etmek, sergilemek, hediye etmek ve bunlarin ülkeye girisini, satisini ve reklamini yapmak seklindeki yasaklar korunacak. Bu yasaklara sahiplenmek, barindirmak ve beslemek de ilave edilecek.

Mevcut halde kabahat niteliginde olan hayvanlara iskence yapmak, acimasiz ve zalimce muamelede bulunmak, hayvanlara cinsel saldirida bulunmak ve tecavüz etmek fiilleri, suç kapsamina alinacak.

Hayvan sahiplerinin sorumluluklari genisletilerek her türlü terk fiili yasak kapsamina alinacak.

(Sürecek)
Kaynak: AA