Hayvanlari Koruma Kanunu Ile Türk Ceza Kanununda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi Kabul Edildi

Hayvanlari Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanununda Degisiklik yapilmasina Dair Kanun Teklifi kabul edildi

Hayvanlari Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanununda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Teklife göre, ev hayvani tanimi yapiliyor. Buna göre, gerçek ve tüzel kisiler tarafindan evde, is yerinde ya da arazisinde özel ilgi ve refakat amaciyla muhafaza edilen, bakimi ve sorumlulugu sahiplerince üstlenilen her türlü hayvani kapsiyor.

Kedi ve köpek sahipleri hayvanlarini dijital kimliklendirme yöntemiyle kayit altina aldirmakla yükümlü olacaklar.

Ev hayvanlari satis yerlerinde kedi ve köpek bulundurulamayacak. Tarim ve Orman Bakanliginca izin verilen ev hayvani üretim yerlerinde kedi ve köpek satisi yapilabilecek.

Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasilerio türlerinin de aralarinda bulundugu 4 köpek türünün Türkiye’ye girisi yasaklaniyor. Bu türlerin satisini yapanlara 11 bin lira para cezasi verilecek.

Ev hayvanlari icra konusu olmaktan çikartiliyor.

Tedavi amaçli olarak hayvanlara müdahalelere izin verilecek.

Medya hizmet saglayicilari hayvanlarin korunmasi ve refahi amaciyla yaygin ve örgün egitime yönelik programlarin yapilmasina yönelik zorunluluk getiriliyor.

Kedi ve köpek sahiplerinin dijital kimliklendirme yöntemiyle hayvanlarini kayit altina almamasi halinde hayvan basina 1200 lira para cezasi verilecek. Hayvanlarin sahiplenilmesi ve bakimi ile ilgili yasaklara ve yükümlülüklere uymayan ve alinmasi gereken önlemleri almayanlara hayvan basina kesilen para cezasi tutari 60 liradan 1000 liraya çikariliyor. Ev hayvani satis yerlerinde kedi ve köpek bulundurulmasina iliskin hükme aykiri hareket edenlere, hayvan basina 500 lira idari para cezasi kesilecek.

Nesli yok olma tehlikesi altinda olan bir hayvani öldüren kisi bir yildan 5 yila kadar hapis, bir hayvan neslini yok eden kisi ise 5 yildan 10 yila kadar hapis cezasi ile cezalandirilacak. Bir ev hayvanini veya evcil hayvani kasten öldüren kisi, 6 aydan 4 yila kadar hapis cezasi alacak. Hayvanlarla cinsel saldiri veya tecavüzde bulunan kisiye, 6 aydan 3 yila kadar hapis ve 100 günden az olmamak üzere adli para cezasi uygulanacak. Bir ev hayvanina veya evcil hayvana iskence eden veya acimasiz ve zalimce muamelede bulunan kisi, 6 aydan 3 yila kadar hapis cezasi alacak. Hayvanlari dövüstüren kisi, 3 aydan 2 yila kadar hapis veya adli para cezasi alacak.

Büyüksehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini asan büyüksehir ilçe belediyeleri ile diger belediyeler, sahipsiz veya güçten düsmüs ya da tehlike arz eden hayvanlarin korunmasi ve bakiminin yapilmasi ile rehabilitasyonunun saglanmasi amaciyla hayvan bakimevleri kuracak.

Hayvanlarin kullanildigi kara ve su sirkleri ile yunus parklarinin kurulmasi yasaklaniyor. Mevcut isletmeler ise herhangi bir nedenle eksilen hayvan sayisini tamamlama ya da artirma, yeni sube açma gibi yollarla kapasite artirimina gidemeyecek, üretim yapamayacak, Bakanligin izni olmadan isletme hakkini devredemeyecek ve on yilin sonunda faaliyetlerine son verecek.

Gerçek ve tüzel kisilere hayvanlarin etolojisine ve habitatina uygun serbest dolasimlarina imkan saglayan dogal yasam parklari kurabilecekler.
Kaynak: İHA