Çad Devlet Baskani Deby, G5 Sahel Ülkelerinin Teröre Karsi Güçlerini Birlestirmelerini Istedi Açiklamasi

'Sahel'de faaliyet gösteren terörist gruplar, bölge ülkelerinin ordularindan hem daha dayanikli ve hem de eylem kapasiteleri daha gelismis. Dolayisiyla bölge ülkelerinin, sahadaki gerçekleri göz önünde bulundurarak güçlerini birlestirmeleri sart'

Çad Devlet Baskani ve Askeri Geçis Konseyi Baskani Muhammed Idris Deby, terörist gruplarin Sahel'de giderek güçlendigini belirterek, bölge ülkelerinin güçlerini birlestirmesi gerektigini söyledi.

G5 Sahel Gücü'nün Dönem Baskani olan Çad Devlet Baskani Deby, G5 Sahel Devlet ve Hükümet Baskanlari Konferansi'nin "bölgesel istikrar" konulu 5. olaganüstü zirvesinde konustu.

Deby, "Sahel'de faaliyet gösteren terörist gruplar, bölge ülkelerinin ordularindan hem daha dayanikli ve hem de eylem kapasiteleri daha gelismis. Dolayisiyla bölge ülkelerinin, sahadaki gerçekleri göz önünde bulundurarak güçlerini birlestirmeleri sart." dedi.

Bunun için güvenlik sorununun her geçen gün arttigi Gine Körfezi ülkelerinde asker konuslandirilmasi gerektigine dikkati çeken Deby, terörle mücadelede her düzeyde askeri is birliginin önemine isaret etti.

Deby, G5 Sahel Gücü'nün yapisinin da degismesi gerektigi fikrini ortaya atarak, "G5 Sahel'in etkinliginin artmasi ve operasyonlarda, isleyisinde ve mali yönetiminde çok hizli bir sekilde özerk bir güç haline dönüsmesi elzem." ifadesini kullandi.

Çad haricinde G5 Sahel Gücü'nü olusturan Nijer, Moritanya, Burkina Faso ve Mali'den liderlerin yer aldigi zirveye Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron da katildi.

- Fransa, Mali'nin kuzeyindeki askeri üslerini kapatiyor

Zirveye Elysee Sarayi'ndan yaninda Nijer Cumhurbaskani Mohamed Bazoum ile katilim saglayan Macron, akabinde Bazoum ile düzenledigi ortak basin toplantisinda, Mali'nin Kidal, Tessalit ve Timbuktu bölgesindeki askeri üslerin 2022'ye kadar kapatilacagini söyledi.

Macron, "Sahel'de kalmaya devam ediyoruz çünkü bölge ülkelerinin talebiyle oradayiz." dedi.

Macron, 10 Haziran'da ülkesinin bölgedeki askeri varliginin derin bir dönüsümden geçmesinin parçasi olarak Sahel'de 5 binden fazla Fransiz askerinin görev yaptigi "Barkhane Operasyonu"nu sonlandiracaklarini ilan etmisti.

Nijer, Bukina Faso, Mali, Moritanya ve Çad'dan olusan G5 Sahel Gücü, bölgede güvenlik, insani ve ekonomik duruma iliskin is birligini gelistirmek amaciyla 2014'te kurulmustu.

Kaynak: AA