Tokat'ta Eski Çöp Depolama Alaninda Olusturulan Lavanta Bahçesinde Ilk Hasat Yapildi

Tokat'ta eski çöp depolama alaninin rehabilite edilmesiyle olusturulan lavanta bahçesinde ilk hasat gerçeklestirildi.

Tokat Belediye Baskani Eyüp Eroglu, yaptigi yazili açiklamada, sehir merkezine yaklasik 5 kilometre mesafede ve Yesilirmak kenarinda bulunan eski vahsi çöp depolama alaninin fermantasyon yanginlariyla sehir için hem tehlike olusturdugunu hem de alandan kötü kokular yayildigini belirtti.

Çöp depolama alanini 2017 yilinda rehabilite ederek kokunun ve tehlikeli durumlarin önüne geçtiklerini vurgulayan Eroglu, "25 bin metrekarelik bölümde yaklasik 21 bin kök lavanta yetistirmeye basladik. Ekiplerimiz zirai ve sulama islemlerini, çapa ve bakimlarini düzenli olarak yapti. Bugün ise Tokat'imizin mor gelinliklerini hasat ediyoruz." ifadelerini kullandi.

Lavanta çiçeginin basta kozmetik sektörü olmak üzere tibbi alanda da çokça kullanildigina dikkati çeken Eroglu, "Antimikrobiyal üretimi yine lavantalardan elde ediliyor. Ayrica ekoturizmde de önemli bir yere sahip olan çiçeklerinden lavanta bali üretiliyor. Bizim öncelikli hedefimiz, çöp alanini rehabilite ederek dogaya kazandirmak ve ekoturizmi canlandirmaktir." açiklamasinda bulundu.

Eroglu, 4 yillik süreçte 150 kilogram lavanta üretimi hedeflediklerine isaret ederek sunlari kaydetti:

"2 yil önce diktigimiz lavantalarda küçük çapli da olsa hasat islemimizi yaptik. Yas ve kuru olarak satisi yapilmakta. Tokat, lavanta çiçeginin yetismesi açisindan uygun iklime sahip nadide illerden biridir. Insallah daha çok lavanta yetistirerek hem insanlarimiza görsel güzellik sunacak hem de tüketicilerimizle bulusturacagiz. Lavantalarimiz Tokat'in mor bereketi olacaktir."

Kaynak: AA