TIKA Baskani Kayalar, Gürcistan'da Asik Kamandar'in Ev Müzesinin Açilisini Yapti

Türk Isbirligi ve Koordinasyon Ajansi Baskani Serkan Kayalar, Gürcistan’in Kvemo Kartli bölgesinde Türk ozani Asik Kamandar Efendiyev’in TIKA tarafindan restore edilen ev müzesinin açilisini yapti.

TIKA Baskani Kayalar, Gürcistan'da Asik Kamandar'in Ev Müzesinin Açilisini Yapti
Gürcistan’in Kvemo Kartli bölgesinde bulunan Marneuli kentine bagli Kür-üstü Kepenekçi köyünde Türk ozani Asik Kamandar Efendiyev’in Türk Isbirligi ve Koordinasyon Ajansi (TIKA) tarafindan restore edilen evi müze olarak törenle açildi. TIKA Baskani Serkan Kayalar tarafindan açilisi yapilan ev müzenin açilis törenine, Azerbaycan Kültür Bakani Anar Kerimov, Gürcistan Kültür, Spor ve Gençlik Bakani Yardimcisi Kakha Sikharulidze, Azerbaycan’in Gürcistan Büyükelçisi Faik Guliyev, Türkiye’nin Gürcistan Büyükelçisi Fatma Ceren Yazgan, TIKA Tiflis Kordinatörü Necla Demirdag, milletvekili Zaur Dargalli, Marneuli Belediye Meclis baskani Amiran Giorgadze, Türk ve Azerbaycanli is adamlari, asiklar, aydinlar, STK baskanlari ve çok sayida gazeteci katildi.

Gürcistan, Türkiye ve Azerbaycan bayraklarinin dalgalandigi sahnede kürsüden konusan Gürcistan Kültür, Spor ve Gençlik Bakani Yardimcisi Sikharulidze, müzenin onarimina verdigi destek için Türkiye’ye tesekkür ederek, "Kamandar’in sanati sadece Gürcistan’da degil, yurtdisinda da biliniyor" ifadelerini kullandi. Gürcistan müziginin zenginligi ile ayirt edildigini aktaran Sikharulidze, Gürcistan’in asik ve folklor sanatina büyük önem verdigini açikladi.



“Tarih boyunca Azerbaycanlilar, Türkler ve Gürcüler dostluk içinde yasamislar”

Sikharulidze’nin ardindan konusan Azerbaycan Kültür Bakani Kerimov, bugünü tarihi bir gün olarak nitelendirdi. Kerimov, “Kardes Türkiye ile birlikte Gürcistan’da bir Azerbaycan kültür merkezinin açilisina katilmamiz semboliktir. Tarih boyunca Azerbaycanlilar, Türkler ve Gürcüler dostluk içinde yasamislar ve birbirlerinin kültürlerine büyük saygi duymuslardir. Asik Kamandar dogustan gelen bir yetenege sahiptir ve eserleri bir mükemmellik örnegidir, eserlerinin her satirinda felsefi bir düsünce vardir. Gürcistan, kardes Türkiye ve Azerbaycan’in altin fonlarinda onun essiz sesinin örnekleri yer almaktadir. Müzenin devlet tescili için Gürcistan hükümetine tesekkür ediyorum” dedi.



“Türkiye, Gürcistan’in bati ile iliskilerini saglikli bir sekilde tesis etmesine stratejik anlamda olanak saglayan bir köprüdür”

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy’un selamlarini ileterek konusmasina baslayan Baskan Kayalar ise, “Asik Kamandar ev müzesinin açilisi vesilesiyle sizlerle beraber olmanin sevincini yasiyorum. Bu vesileyle Kültür ve Turizm Bakanimiz Nuri Ersoy’un selamlarini sizlere iletmek isterim. Cografi yakinlik, ortak tarih ve kültürel baglar Gürcistan ile Türkiye arasindaki tarihi baglarin, ortak degerlerin ve komsuluk iliskilerinin sagladigi pek çok firsatlarda bulunmaktadir. Gürcistan nasil bizi ata yurtlarimizdaki kardeslerimize baglayan bir köprüyse, Türkiye de Gürcistan’in bati ile iliskilerini saglikli bir sekilde tesis etmesine stratejik anlamda olanak saglayan bir köprüdür. Pandemi sonrasinda özellikle ekonomi, üretim, istikrarina katki verecek sektörlerle yani sira sosyal projeler ile insan kaynagi kapasitesini genisletecek projelere destek vermeyi planliyoruz. Sözlerime son verirken, iki dost ülke arasindaki isbirliginin güçlenerek devam edecegine olan inancimi yineliyorum ve açilacak olan müzemizin ortak kültürel mirasimizin en güzel sekilde hizmet vermesini temenni ediyor ve emegi geçen her kese tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.

Konusmalarin ardindan Kayalar ile beraber Kerimov, Sikharulidze ve diger yetkililer ev müzesinin kurdelesini keserek resmi açilisi yapti.

“Kültürel mirasin yasatilmasi ve gelecek kusaklara aktarilmasi alaninda projelerimizi sürdürecegiz”

Kayalar, konusmasinin ardindan basina verdigi demeçte, Gürcistan’da yasayan Azerbaycan kökenli halk için çok önemli bir isim olan asiklik geleneginin sadece Gürcistanli degil, ayni zamanda Azerbaycan’dan ülkemize kadar bilinen bir ismin müze evi projesini gerçeklestirdiklerini ifade etti.

“Bu projeyi gerçeklestirmek bizi ayri bir sekilde mutlu etti, çünkü asiklik gelenegi gerçekten bölgeler arasinda dostluk köprüleri ve kültüründe çok önemli tasiyicisi bir gelenektir” diyen Kayalar, “Bu manada söz konusu projeye destek vermek bizim için ayrica önemli. Burada üç ülkeyi (Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan) bu proje vasitasiyla bulusturmada bu manada çok önemli bir yere sahip. Insallah bundan sonra da TIKA olarak her alanda oldugu gibi kültür alaninda da ortak kültürel mirasin yasatilmasi ve gelecek kusaklara aktarilmasi alaninda projelerimizi sürdürecegiz. Ben basta Gürcistan makamlarina ve Azerbaycan Kültür ve Turizm bakanina, sayin büyükelçiligimize ve ofis arkadaslarimiza tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.

Asik Kamandar, Azerbaycan ozan-asik sanatinin önde gelen sanatçilarindan biridir. Kamandar, 1984 yilinda "Azerbaycan’in Onurlu Kültür Isçisi" ve 1999 yilinda Gürcistan’in en yüksek ödülü olan "Seref" onursal nisanina layik görülmüstür.
Kaynak: İHA