Rusya'nin Suriye'ye Insani Yardim Geçisleri Için BMGK'ya 6 Ay Uzatma Teklifinde Bulundugu Belirtildi

BIRLESMIS MILLETLER – Rusya’nin, Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) 1 yil uzatilmasi tartisilan Suriye'ye sinir ötesi yardim mekanizmasi konusunda Cilvegözü Sinir Kapisi için 6 ay uzatilmasi teklifinde bulundugu belirtildi.

AA’nin Birlesmis Milletler’deki (BM) diplomatik kaynaklardan edindigi bilgiye göre, Rusya, BMGK üyelerine, yarin oylanacak Suriye'ye sinir ötesi yardim mekanizmasini yalnizca 6 aylik bir süre için uzatmasini içeren karsi bir karar taslagi sundugu kaydedildi.

Rusya’nin hazirladigi karar taslaginin, Suriye'ye sinir ötesi yardim mekanizmasinin 6 ay sonra tekrar uzatilma ihtimalini de kapsadigi bildirildi.

BM’nin ABD Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, 6 Temmuz'da yaptigi açiklamada, BMGK üyelerine 26 Haziran’da dagitilan, Hatay'daki Cilvegözü Sinir Kapisi'nin 1 yil uzatilmasi ve Irak sinirindaki Yarubiye Sinir Kapisi'nin da buna dahil edilmesini içeren taslagin bugün oylanabilecegini belirtmisti.

- BM'nin Suriye yardimlarinda Cilvegözü Sinir Kapisi

Suriye'nin kuzeybatisindaki yaklasik 5 milyon kisiye ulasan ve hayati önem tasiyan uluslararasi insani yardim malzemelerinin gönderildigi tek sinir kapisi Cilvegözü, Rusya'nin engellemesi durumunda 10 Temmuz’da kapanma riskiyle karsi karsiya bulunuyor.

BM, Suriye'ye uluslararasi yardimlarin yapilmasina imkan taniyan BMGK kararlarinin yetkilendirdigi mekanizmayla 2014'ten bu yana, özellikle Suriye'nin kuzeybatisindaki Idlib'de 5 milyona yakin kisiye ulasiyor.

2020'ye kadar gida, ilaç, tibbi ve hijyen malzemesi gibi uluslararasi insani yardimlar, 2'si Türkiye'den olmak üzere 4 sinir kapisindan gönderilirken; Rusya'nin vetosu ve itirazlari üzerine sinir kapilarinin sayisi önce 2'ye indirilmis, daha sonra Rusya, sadece Cilvegözü Sinir Kapisi'nin 1 yil daha açik tutulmasina onay vermisti.

Cilvegözü Sinir Kapisi'ndan her ay 1000'den fazla insani yardim konvoyu Suriye'ye geçiyor ancak bu sinir kapisini açik tutan mekanizmanin 10 Temmuz'da süresi doluyor ve söz konusu mekanizmanin BMGK tarafindan yenilenmesi gerekiyor.

BM, uluslararasi yardim kuruluslari, Türkiye, ABD ve Batili ülkeler, yardimlarin gönderilecegi sinir kapilarinin sayilarinin artirilmasini isterken; Rusya ve Suriye rejimiyle ilgili kararlarda BMGK'de Rusya'nin yaninda yer alan Çin, Cilvegözü Sinir Kapisi'nin açik tutulmasina sicak bakmiyor.

Rusya, daha önce de oldugu gibi sinir ötesi yardim mekanizmasinin süresinin dolmasina kisa süre kala, insani yardimlarin Suriye içinde rejim kontrolündeki bölgelerden yapilmasi argümanini savunuyor.

Suriye'ye sinir ötesi yardim mekanizmasinin uzatilabilmesi için BMGK'nin bes daimi üyesi olan Rusya, Çin, ABD, Fransa ve Ingiltere'nin buna buna itiraz etmemesi ve 15 üyeden en az 9'nun onayi gerekiyor.

Kaynak: AA