ABD Baskani Biden Afganistan'dan Çekilme Sürecini Degerlendirdi Açiklamasi (2)

ABD Baskani Joe Biden, Afganistan'daki 20 yillik deneyimlerinin, orada daha fazla kalmanin çözüm olmayacagini gösterdigini söyledi.

Afganistan'dan çekilme sürecine iliskin basin toplantisi düzenleyen Biden, söz konusu karari savundu.

20 yillik isgalden sonra Afganistan'da daha fazla kalmanin ise yaramayacagini ifade eden Biden, söyle devam etti:

"Daha kaç bin Amerikali kizi ve erkegi riske atmaya razisiniz. Orada daha ne kadar kalmalarini isterdiniz. Zaten 20 yil önce anne ve babasi Afganistan'da savasan askerlerimiz var su an orada. Onlarin çocuklarini da torunlarini da gönderir misiniz? Kendi oglunuzu veya kizinizi gönderir misin? 20 yil sonra, Afgan Ulusal Güvenlik ve Savunma Kuvvetlerini egitmek ve donatmak için harcanan bir trilyon dolar, öldürülen 2 bin 448 Amerikali, yaralanan 20 bin 722 asker ve akil sagliginda görülmemis bir travma ile eve dönen binlerce askerden sonra yeni bir nesli, farkli bir sonuca ulasmak için makul bir beklenti olmadan Afganistan'a savasa göndermeyecegim. Amerika Birlesik Devletleri, bugün karsi karsiya kaldigi tehditleri karsilamasi gerekirken 20 yil önceki politikalara bagli kalmayi göze alamaz."

Biden, hiçbir ülkenin ABD kadar Afganistan'in arkasinda durmadigini ifade ederek "Ancak 20 yillik deneyimimiz bize gösterdi ki ve su andaki güvenlik durumu da bunu dogruluyor, Afganistan'da bir yil daha savasmak, orada sonsuza kadar kalmanin tarifinden baska bir sey olmayacak." dedi.

Biden, Afganistan ve Kabil'in Taliban'in eline düsmesinin kaçinilmaz olduguna yönelik degerlendirmelerin sorulmasi üzerine ise Afgan güçlerinin, ülkeyi savunabilecegini iddia etti.

Afgan liderlerinin bir araya gelmesi ve hükümeti ayakta tutacak kapasiteye sahip olmalari gerektigini ifade eden Biden "Soru su ki bunu yapacak türden bir uyum olusturacaklar mi?" ifadesini kullandi.

ABD'nin Afganistan isgalinin, Vietnam Savasi'na benzetildigi bir soruya ise Biden "Taliban, Kuzey Vietnam Ordusu gibi degil. Bunlar, yetenek açisindan uzaktan yakindan karsilastirilamazlar." yanitini verdi.

Vietnam'da 1975'te ABD Büyükelçiliginin çatisindan insanlarin helikopterlerle ülkeden çikarilmaya çalisilirkenki görüntüleri hatirlatan Biden, "Afganistan'dan ABD Büyükelçiliginin çatisindan insanlarin tasindigini göreceginiz hiçbir durum olmayacak, bu kesinlikle karsilastirilabilir bir durum olmayacak." diye konustu.

Çekilmeyi, bir "görev tamamlandi" seklinde duyurmayacaklarini belirten ABD Baskani Biden; görevin, El Kaide çökertilip, Usame Bin Ladin öldürülürken tamamlandigini vurguladi.

(Bitti)

Kaynak: AA