Hayvanlarin Korunmasina Iliskin Kanun Teklifi, TBMM Tarim, Orman Ve Köyisleri Komisyonunda

Hayvanlari Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanunu'nda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi'nin ilk üç maddesi kabul edildi STK temsilcilerinin, 'görüslerimiz dikkate alinmadi' iddiasi üzerine sözlü tartisma yasandi.

Hayvanlarin Korunmasina Iliskin Kanun Teklifi, TBMM Tarim, Orman Ve Köyisleri Komisyonunda
TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonunda, AK Parti milletvekillerinin Hayvanlari Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanunu'nda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi'nin ilk üç maddesi kabul edildi.

Kabul edilen maddelere göre, Hayvanlari Koruma Kanunu'nun tanimlari düzenleyen maddesinde degisiklik yapilarak "süs" ibaresi çikariliyor.

"Ev hayvani" tanimina gerçek kisiler yaninda tüzel kisilerin sahipliginde bulunan hayvanlar da dahil edilerek kapsam genisletiliyor.

Hayvan bakimevi taniminda, bakimevlerinin hayvan sagligi yönünden asgari standartlarin saglanmasi maksadiyla Tarim ve Orman Bakanligindan izin alinarak kurulmasi yönünde degisiklik yapiliyor.

"Rehabilitasyon" da tanimlanarak, kapsami, sahipsiz hayvanlar bakimindan yerel yönetimlerce yapilacak tedavi, parazit mücadelesi, asilama, kisirlastirma ve dijital kimliklendirme yöntemleriyle isaretleme islemleri olarak belirleniyor.

Yerel yönetimler, gönüllü kuruluslarla is birligi içerisinde, sahipsiz ve güçten düsmüs hayvanlarin korunmasi için hayvan bakimevleri kurarak, onlarin bakimlarini ve tedavilerini saglayacak ve egitim çalismalari yapacak. Ayrica yerel yönetimler, ilgili karar organinin uygun görmesi halinde hayvan hastanesi kurabilecek.

Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarini dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayit altina aldirmakla yükümlü olacak.

Ticari amaç güdülmeksizin bakilan ev hayvani, bulundugu yere bakilmaksizin sahibinin borcundan dolayi haczedilemeyecek.

Ev hayvani ve kontrollü hayvanlari bulundurma ve sahiplenme sartlari, hayvan bakimi ve korunmasi konularinda verilecek egitim ile ilgili usul ve esaslar ile sahiplenilerek bakilan hayvanlarin çevreye verecekleri zarar ve rahatsizliklari önleyici tedbirler, Bakanlikça çikarilacak yönetmelikle belirlenecek.

- STK temsilcilerinden "görüslerimiz dikkate alinmadi" iddiasi

Teklifin 4. maddesindeki görüsmelere geçildigi sirada sivil toplum kurulusu temsilcileri, maddeyle ilgili görüs beyan etmek istediklerini bildirdi.

Komisyon Baskani Yunus Kiliç'in, "Isteyene söz veriyorum. Konusmacilarin ne konustuguna da mi karisacaksiniz? Geneli üzerindeki konusmalarinizi aldik. Yine de isteyene söz veriyorum." seklindeki açiklamasinin ardindan Hayvanlarin Yasam Haklari Konfederasyonu Baskani Nesrin Çitirik, "Görüslerimizi aldiniz ama burada TBMM Hayvan Haklarini Arastirma Komisyonu raporuyla ilgisi olmayan bir teklif ortaya çikti. STK'ler olarak biz görüs verdik ama burada teklifin maddeleri aynen kabul ediliyor. STK'lerin görüsünü aliyoruz diyorsunuz, hangi görüsümüz var? Biz biliyoruz, siz bilmiyorsunuz. Pet-Shop'ta katalogdan satis yapamazsiniz." diye konustu.

Dayanisma Hayvan Haklari Federasyonu Baskani Timur Ugan ise rapora emek verdiklerini ancak antidemokratik bir uygulamanin bulundugunu savundu.

Komisyon Baskani Kiliç, itirazlar sürerken, "Fikirlerinizi söylersiniz ama karari buradaki milletvekilleri verir. Zorla mi kabul ettireceksiniz dediklerinizi? Fikirlerinizi dikte edemezsiniz. Buranin bir usulü var." ifadesini kullandi.

Hayvan haklari savunuculari, "görüslerinin dikkate alinmadigi" iddiasini devam ettirince salonda sözlü tartisma yasandi.

Kiliç, tartismanin uzamasi üzerine, toplantiya ara verdi. Aranin ardindan Kiliç, saat 14.00'te maddeler üzerindeki müzakereleri devam ettirmek üzere toplantiyi kapatti.
Kaynak: AA