BM Insan Haklari Yüksek Komiserliginden, Esvatini Hükümetine 'Protestoculara Orantisiz Güç Kullanimi' Uyarisi

Birlesmis Milletler Insan Haklari Yüksek Komiserligi (OHCHR), Esvatini hükümetine, demokrasi yanlisi protestoculara karsi orantisiz güç kullanimi konusunda uyarida bulundu.

OHCHR Sözcüsü Liz Throssell, yaptigi açiklamada, güvenlik güçlerinin demokrasi yanlisi protestoculara karsi "orantisiz ve gereksiz" güç kullanildigi yönündeki iddialari dile getirerek, hükümeti hukukun üstünlügünü yeniden saglamada insan haklari ilkelerine ve güç kullanimini en aza indirme yükümlülügüne tam olarak uymaya davet etti.

Demokrasi yanlisi gösterilerin siddet olaylarina dönüstügü ülkede, hükümetin insan haklari ihlali iddialarina iliskin hizli, seffaf, etkili, bagimsiz ve tarafsiz sorusturmalar yapmasi gerektigini vurgulayan Throssell, "Insan haklarini ihlal edenlerden bunun hesabi sorulur." ifadesini kullandi.

Throssell, geçen hafta internet hizmetlerinin kesintiye ugradigina iliskin raporlarla ilgili endiseli oldugunu belirterek, "Yetkilileri, internet erisiminin engellenmemesini saglamak için tüm adimlari atmaya çagiriyoruz." açiklamasinda bulundu.

- Demokratik gösteriler

Afrika'nin mutlak monarsi ile idare edilen son ülkesi Esvatini'de demokrasi yanlisi gösteriler bir süredir devam ediyor.

Göstericiler, basbakanin, bakanlarin ve yargiçlarin dogrudan kral tarafindan atandigi ülkede, demokratik seçim hakki ve ekonomik reform talep ediyor.

Hükümet, 29 Haziran'da 18.00-05.00 saatlerinde sokaga çikma yasagi ilan etmis, internet saglayici firmalara hizmetlerine ara vermeleri talimati iletilmisti.

Muhalefet tarafindan dün yasanan çatismalar sonucunda en az 8 kisinin hayatini kaybettigi, 28'i agir çok sayida göstericinin yaralandigi iddia edilmisti.

30 Haziran'dan beri yasanan olaylarda bazi göstericiler, Kral 3. Mswati'nin içecek firmasi dahil, çok sayida is yeri ve magazaya saldiri düzenlemisti.

Esvatini hükümeti, hafta basindan bu yana devam eden siddet olaylarinda en az 3 milyar Randlik (yaklasik 1 milyar 830 milyon Türk lirasi) hasar gerçeklestigini ve 5 bin kisinin isinden oldugunu bildirmisti.

Saldirilarda, Müslümanlara ait çok sayida magaza ve is yerinde ciddi hasar meydana gelmisti.

Kaynak: AA