Istanbul SMMMO Baskani Akdemir Açiklamasi 'Yeni Tesviklerin Gelmesi Lazim'

Istanbul Serbest Muhasebeci Mali Müsavirler Odasi (SMMMO) Baskani Yücel Akdemir, “Pandemi sanki devam edecekmis gibi geçmisle alakali yaralarin da sarilmasi anlaminda ilerleyen aylarla ilgili tedbirler alinarak tesviklerin uygulanmasi lazim” dedi.

Istanbul SMMMO Baskani Akdemir Açiklamasi 'Yeni Tesviklerin Gelmesi Lazim'
Istanbul Serbest Muhasebeci Mali Müsavirler Odasi Baskani Yücel Akdemir, çesitli ziyaretlerde bulunmak üzere Ordu’ya geldi. Burada temaslarda bulunan Baskan Akdemir, IHA muhabirine pandemi sürecini degerlendirdi.

Baskan Akdemir, “Yaklasik 1,5 yildir pandemi döneminden geçmekteyiz. Çok ciddi ekonomik sikintilarimiz oldu. 30 Haziran itibariyla bu sikintili süreçte isle ilgili yapilan tesvik düzenlemelerinin sonuna gelindi. 1 Temmuz itibariyla normal hayata döndük. Bizim yakindan gördügümüz üzere bu süreçten ciddi etkilenen hizmet sektörü gibi farkli sektörler var. Ellerindeki ve avuçlarindakilerle ayakta kalabilenler bu süreci tamamladilar. Yeni bir dönem basladi.

Bize göre kismi çalisma ödemeleri, nakdi ödeme ödemeleri vardi. Geçen yil kullandigimiz düsük kredi gibi can suyu olan destekler vardi. Bu dönem bunlarin hepsi sona erdi. Bundan sonraki süreçte de bunlarin devam etmesi ve yeni tesviklerin gelmesi lazim. Su anda da pandemi ile ilgili tam anlamiyla önümüzü göremiyoruz. Bu süreçle alakali hepimizin endiseleri var. Bu anlamda da pandemi sanki devam edecekmis gibi geçmisle alakali yaralarin da sarilmasi anlaminda ilerleyen aylarla ilgili tedbirler alinarak tesviklerin uygulanmasi lazim. Nakdi ücret desteginin en azindan yilbasina kadar devam etmesi lazim. Etkilenen sektörler için düsük faizli krediler verilmesi lazim bunlarin ayakta kalmasi için. Yatirimin tesvik edilmesi lazim” ifadelerini kullandi.

“Vergi borcu yapilandirmasi Agustos sonuna kadar devam ediyor”

Yapilabileceklerle ilgili tavsiyelerde bulunan Baskan Akdemir, “Etkilenen sektörlerde çalisanlarin sigorta prim ödemeleri en azindan yilbasina kadar devletten karsilanmak kaydiyla bu çalisanlarin isten çikarilmasi önlenebilir. Yeni istihdam tesvikleri getirilebilir. Bu sürede ekonomi ile baglantili ilgili olarak devletimizin de finansman destegine ihtiyaci var. Geçen yil bir vergi affi çikarilmisti. Bu yil da çikarildi ve Agustos sonuna kadar müracaat hakki var. Vergi aflari dünya genelinde vergilerini düzenli olarak ödeyenlerde sikinti olustursa bile olaganüstü dönemlerde gereklidir. Bunlarin ödemelerini de eylül-ekim ayinda olacagini görüyoruz. Bu sikisik dönemde ilk ödemelerin 2022’ye sarkitilmasi lazim. Bu vergi affinda ilk 2 taksiti ödemeyenlerin aftan faydalanmalari yaniyor. Bu dönemin özelligi göz önüne alinarak ilk 2 dönemin ödeme sarti kaldirilmasi diye düsünüyoruz. Ekonomi bu ülkenin her seyi. Bizim de burada huzura ihtiyacimiz var. Bunun için is dünyasina, ekonomiye ve tüm çalisanlara sahip çikmamiz lazim. Burada da en büyük görev devlete düsüyor. Umarim gereken tedbirler alinarak bu sikintili süreci hep birlikte atlatiriz diye düsünüyorum” diye konustu.



Türkiye genelinde canlari pahasina 200 civarinda sehidimiz var bizim”

Ülke genelinde çalisan tüm mali müsavirlere tesekkür eden Baskan Akdemir, “Bugün is hayati devam ediyorsa, 1.5 yillik süreçte çalisanlar kismi çalismadan ve ücretsiz izin desteginden faydalanmissa bunlari mali müsavir arkadaslarim yapti. Doktorlardan sonra bu süreçte topluma en fazla dokunan, en fazla katki saglayan yasamin olmazsa olmazlarindan biri muhasebeciler. Mücbir sebep kullanmadilar. Türkiye genelinde canlari pahasina 200 civarinda sehidimiz var bizim. Yeri geldi beyannameleri düzelttiler yeri geldiler köprü oldular. Görevlerini eksiksiz olarak yerine getirdiler. Bu çok büyük bir özveri. Bunlardan sonra bizim beklentimiz biraz daha yaptigimiz islerde yardim, saygi ve hosgörü bekliyoruz. Ayni özveri ile biz hem meslek hem de ülkemiz için çalismaya devam edecegiz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA