Slovakya'da Yüzlerce Vatandas Covid-19 Asi Karsiti Protesto Düzenledi

Slovakya’nin baskenti Bratislava’daki Cumhurbaskanligi konutu önünde bir araya gelen yüzlerce vatandas, Slovakya Cumhurbaskani Zuzanna Czaputova’nin korona virüs (Covid-19) asisi olanlara kitlesel etkinlikler ve kamuya açik alanlarda kolaylik saglayan yasayi onaylamasini protesto etti.



Slovakya’nin baskenti Bratislava’da yüzlerce korona virüs (Covid-19) asisi karsiti vatandas, Cumhurbaskanligi konutu önünde protesto düzenledi.

Göstericiler, Slovakya Cumhurbaskani Zuzanna Czaputova’nin asisi olanlara kitlesel etkinlikler ve kamuya açik alanlarda kolaylik saglayan yasayi onaylamasini protesto etti. Protestoda, Cumhurbaskani’nin yani sira hükümet ve parlamentonun diger üyelerini de suçlayan göstericiler, Covid-19 asisi ile soykirim yapildigini ve söz konusu yasaninsa insan haklarini sinirlandirdigini ileri sürdü. "Pandemi bir aldatmacadir, Covid-19 testi ve asisi ise ülkeyi hedef almaktadir" yazili pankartlar tasiyan göstericiler, sik sik "Asi cinayettir. Maskeler asagi, baslar yukari" sloganlari atti. Bratislava’nin ana caddelerinden 2’sini trafige kapatan göstericiler kentte ulasimi felce ugratirken, olay yerinde bulunan polis memurlari ise caddelerin trafige kapatilmasi karsisinda göstericilere herhangi bir müdahalede bulunmadi. Asi karsiti protesto gösterisi ise ögleden sonra olaysiz sekilde sona erdi.

Öte yandan geçtigimiz pazar günü Slovakya parlamentosu tarafindan kabul edilen ve pazartesi günü ise Cumhurbaskani Czaputova tarafindan onaylanan yasaya göre, ülkede Covid-19 salgininin kötülesmesi halinde Covid-19 asisi olmus kisilerin restoran, tiyatro, sinema, berber, kuaför salonlari gibi hizmetlerden yararlanmasini saglayan, fakat asi olmamis vatandaslarin ise sinema, tiyatro, konser gibi kitlesel organizasyonlar ile restoran ve kuaför salonlari gibi hizmetlerden yararlanabilmeleri için Covid-19’u atlattiklarini gösteren bir belge ya da negatif Covid-19 test sonucu ibraz etmesi gerekiyor. Ayrica Slovakya’da Covid-19 salginin baslangicindan bu yana toplam vaka sayisi 392 bin 537’ye, toplam can kaybi ise 12 bin 536’ya ulasti. Toplam Covid-19’a karsi tamamen asilanmis kisi sayisinin nüfusa oraninin ise yüzde 35,7 oldugu Slovakya, Avrupa Birligi’ndeki en düsük asilama oranina sahip ülkeler arasinda yer aliyor.
Kaynak: İHA