Kirgizistan'i Sel Vurdu Açiklamasi Onlarca Evi Su Basti

Kirgizistan’da bir haftadir yasanan asiri sicakliklarin ardindan gelen siddetli yagislar ülkenin kuzeyindeki bölgelerde sele neden olurken, onlarca ev sular altinda kaldi.

Kirgizistan'i Sel Vurdu Açiklamasi Onlarca Evi Su Basti
Kirgizistan’da asiri sicaklarin ardindan siddetli yagislar ülkenin güneyinden sonra bu kez da kuzeyini etkisi altina aldi. Kirgizistan’in Issik Gölü bölgesinde bulunan Balikçi sehri ve Kesken Bel geçidinin yani sira Ton ilçesine bagli Kara Sar ve Ottuk köylerinde siddetli yagislar beraberinde seli getirdi. Kirgizistan Acil Durumlar Bakanligi, selin etkili oldugu bölgelerde yollar, köprüler ve evleri su bastigini, nehirlerin seviyesinin de yükseldigini açikladi.

Bakanlik ayrica, sel felaketinde can kaybi yasanmadigini aktardi.

Acil Durumlar Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, Balikçi sehrinde sulama kanallari, 18 evin bahçesini, Ottuk köyünde 65’ten fazla evi ve bahçesini, ayrica Toru Aygir yerlesim biriminde 6 evi su bastigi bildirildi.

Ceti Ögüz Nehri’nde su seviyesinin yükseldigi, yollarin sular altinda kaldigi ve barajin tamamen yikildigi belirtilen açiklamada, Çon Kizil Suu Nehri’nde de su seviyesinin yükseldigi, evlerin ve 2 asma köprünün yikilma tehdidi ile karsi karsiya oldugu ifade edildi.

Sel sonuçlarini kontrol altina almak üzere Acil Durumlar Bakani Boobek Acikeyev’in olay yerinde bulundugu aktarilan açiklamada, kurtarma ekiplerinin, yerel sakinlerin ve çesitli yapilarin çalisanlarinin sel sonuçlarini ortadan kaldirmak için zeminde çalistigi belirtildi. Bakan Acikeyev de Ottuk köyünde bir evin kullanilamaz hale geldigini, evde hayat geçiren aileyi tahliye çalismalari yapildigini söyledi.



Öte yandan 12 Temmuz’da Celal Abad’a bagli Aksi ilçesinde meydana gelen sel felaketinde 550’den fazla evi su basmis, 10 kisi ölmüstü. Yerel yetkililer, bölgedeki Cani Col ve Ak Col’un köylerinde olaganüstü hal (OHAL) ilan etmisti.
Kaynak: İHA