Fransa'da, George Floyd'u Öldüren Gözalti Tekniginin Yerini 3 Yeni Teknik Alacak

Fransa'da, ABD'de siyahi George Floyd'un Mayis 2020'de gözaltina alinirken hayatini kaybetmesine yol açan ve Fransiz polisinin de kullandigi gözalti teknigi "bogma kilidi" terk edilerek yerini 3 farkli teknige birakacak.

Ulusal Polis Genel Müdürü Frederic Veaux tarafindan emniyet birimlerine gönderilen direktifte, polisin bir kisiyi yere yatirdiginda boyuna ve ensesine bastirdigi "bogma kilidi" tekniginin riskler içerdigi, bu nedenle kesinkes terk edilecegi belirtildi.

Direktifte, bu teknigin yerine gözaltina alinan kisinin direnme seviyesine göre basvurulacak, bogaza sürekli ve uzun baski uygulamayacak 3 farkli teknigin alacagi, bunlarin "pivotla yere yatirma", "yarim omuz kontrolüyle yere yatirma" ve de "basindan yakalayarak kontrol altina alma" olacagi ve polislere ögretilecegi ifade edildi.

Fransa'da Ocak 2020'de Cedric Chouviat adli kisi, polisin "bogma kilidi" teknigini uygulayarak müdahalesi sonucu 2 gün komada kaldiktan sonra yasamini yitirmis, otopsi raporunda Chouviat'in bogularak öldügü belirtilmisti.

Chouviat'in ölümünden sonra Fransiz emniyeti bu teknigi yasaklamis ancak yerine yeni teknikler belirlenmedigi için polisler bogma kilidi teknigini kullanmayi sürdürmüstü.

Teknik, ABD'de siyahi George Floyd'un Mayis 2020'de ayni seklide gözaltina alinirken hayatini kaybetmesiyle yeniden gündeme gelmisti.

Kaynak: AA