Tunus'ta Son 4 Gün Içinde Gelisen Olaylar Zinciri Siyasi Belirsizligin Giderek Derinlestigini Gösteriyor

Cumhurbaskani Kays Said'in pazar aksami basbakani görevden alip Meclis çalismalarini sonlandirmasinin üzerinden 4 gün geçti Arap Bahari'nin dogum yeri olan ülkede Said'in aldigi kararla derinlesen siyasi kriz ve bu krizin yol açtigi belirsizlik giderek büyüyor.

Tunus Cumhurbaskani Kays Said'in, Basbakan Hisam Mesisi'yi azledip Meclis çalismalarinin askiya alindigini açiklamasiyla baslayan kriz dördüncü gününde giderek derinlesiyor.

Said aldigi kararlari "Tunus devletini kurtarma" olarak nitelendirirken, siyasi partilerin çogunlugu karsi tavir sergilerken bazilari da bu adimi direkt darbe olarak tanimladi. Kararlari destekleyen az sayidaki siyasi partiler de bunlari "gidisatin düzeltilmesi" seklinde yorumladi.

AA muhabiri 4 günü geride birakan Tunus'taki olaylar zincirini derledi.

- Pazar aksami

Cumhurbaskani Said, askeri ve güvenlik üst düzey yetkililerle yaptigi olaganüstü toplantinin ardindan, Basbakan Hisam Mesisi'yi görevden aldigini ve Parlamentoyu 30 gün boyunca askiya aldigini duyurdu.

Bunlarin yani sira, atayacagi yeni bir basbakanla icrayi bizzat kendisinin yürütecegini açikladi.

Kararlara karsi çikan ve Parlamento'da 53 milletvekiline sahip Nahda Hareketi lideri ve Meclis Baskani Rasid el-Gannusi, Said'in kararlarini devrime ve anayasaya karsi yapilmis bir darbe olarak nitelendirdi.

Gannusi'nin Siyasi Danismani Riyad el-Suaybi, Cumhurbaskani'nin kararlarinin devlet kurumlari tarafindan uygulanmamasi çagrisinda bulundu.

- Pazartesi

Meclis'i çevreleyen orduya ait birlik Baskan Gannusi ile Birinci Yardimcisi Semire el-Sevvasi'nin Meclis'e girmelerine engel oldu.

Alinan kararlara karsi çikanlar ile destekleyenler Meclis binasi önünde birbirleriyle çatisti ve ardindan güvenlik güçlerinin müdahalesi gerçeklesti.

Güvenlik güçleri baskentteki El Jazeera televizyon kanalinin ofisine baskin düzenleyerek çalisanlarin mekani terk etmelerini istedi.

Cumhurbaskani Said, Savunma Bakani Ibrahim el-Bertaci ve Adalet Bakanligini vekaletle yürüten Hasna bin Süleyman'i görevinden aldi.

Gannusi yaptigi basin açiklamasinda Meclis'in çalismalarini sürdürdügünü vurguladi.

Tunus Genel Isçi Sendikalari (TGIS), Said'in aldigi istisnai kararlara Anayasal güvencelerin de alinmasi gerektigini söyledi.

Meclis'te 18 milletvekiline sahip olan Tunus Onur Koalisyonu, Cumhurbaskani kararlarina kesinlikle karsi oldugunu açiklayarak, halki devrimi ve özgürlüklerini korumaya çagirdi.

Cumhurbaskani Said, Tunus Yüksek Yargi Konseyi ile yaptigi toplantida, kaos çagrisi yapanlara uyulmamasi gerektigini belirterek, ülkenin içinden geçtigi bu hassas tarihi süreçte yarginin bagimsizligina vurgu yapti.

Basbakan Hisam el-Mesisi, Cumhurbaskani tarafindan belirlenecek kisiye görevlerini teslim edecegini ve her zaman oldugu gibi halkin yaninda yer almayi sürdürecegini belirtti.

Özgür Anayasa Partisi Baskani Abir Musi, Said'in kararlarini memnuniyetle karsiladigini belirterek köklü reformlar yapilmasinin zorunlu oldugunu dile getirdi.

- Sali

Tunus Cumhurbaskani Kays Said, Basbakanlik Divan Müdürü el-Muiz Lidinillah el-Mukaddem ile Hükümet Genel Sekreteri Velid el-Zehebi ve sonlandirilan hükümetteki tüm müstesarlarin görevlerine son verdi.

Nahda Hareketi gerçeklestirdigi olaganüstü toplantinin ardindan yaptigi yazili açiklamada, ülkedeki tüm siyasi gruplara elde edilen demokratik kazanimlarin korunmasi için son gelismelere dair istisarelerin yogunlastirilmasi çagrisi yapti.

- Çarsamba

Tunus Cumhurbaskani Kays Said, ülkedeki askeri komuta kademesi ve güvenlik yetkilileriyle bir toplanti düzenledi.

Fransa Disisleri Bakani Jean-Yves Le Drian, Tunus Disisleri Bakani Osman el-Cerendi ile görüsmesinde, sükunetin ve hukukun üstünlügünün korunmasi gerektigini belirterek, gelismelerin yakindan izlendigini kaydetti.

Hizli bir sekilde basbakan atanmasinin önemine vurgu yapan Drian, Tunuslularin beklentilerini karsilayacak bir hükümet kurulmasinin önemine degindi.

Tunus'ta Meclisin birinci ve ikinci partisi konumundaki Nahda Hareketi ve Tunus'un Kalbi partileri ile bazi devlet kurumlari hakkinda farkli suçlamalarla sorusturmalar baslatildi.

Suudi Arabistan Disisleri Bakanligi, mevcut sartlarin üstesinden gelmesi konusunda Tunus yönetimine güvendigini bildirerek, uluslararasi topluma Tunus'un yaninda olma çagrisi yapti.

Katar Emiri Seyh Temim bin Hamed Al Sani, Cumhurbaskani Kays Said'le yaptigi telefon görüsmesinde, Tunus'taki mevcut siyasi krizin asilmasi gerektigini belirtti.

Cumhurbaskani Said, elinde halka iade edilmesi gereken ülkenin parasini yagmalayanlarin isim listesi oldugunu, ülkenin yagmalanan kamu malinin 5 milyar dolar oldugunu açikladi.

Kaynak: AA