Gürcistan'da Hükümetin AB Konseyi Baskani Michel'in Hazirladigi Anlasmadan Çekilmesi Tepki Gördü

Gürcistan'da hükümetin Avrupa Birligi (AB) Konseyi Baskani Charles Michel’in nisan ayinda hazirladigi 5 maddelik “Gürcistan’in Ilerleme Yolu" adli anlasmayi iptal etmesi muhalefetin tepkisine neden oldu.

Iktidardaki Gürcü Hayali Partisi'nin Baskani ve milletvekilli Irakli Kobakhidze, düzenledigi olaganüstü basin toplantisinda, iktidar partisi olarak anlasmadaki maddelere yönelik sorumluluklarini bugüne kadar yerine getirdiklerini ancak ana muhalefet partisi Birlesik Ulusal Hareketi ile birlikte 4 siyasi partinin anlasmayi henüz imzalamadigini hatirlatti.

Kobakhidze, muhalefetin sorumluluklari yerine getirmemesi nedeniyle anlasmanin geçerliligini kaybettigini söyledi.

Ülkesine verdigi destek için Michel'e tesekkür eden Kobakhidze, "Ancak bugün, metnin imzalanmasindan 100 gün sonra söz konusu anlasmanin kendi misyonunu yerine getirdigi ve artik kendini tükettigi açiktir." diye konustu.

Muhalefetteki isimler ise hükümeti AB'ye karsi sorumluluklarindan kaçmakla suçladi.

Muhalefet partilerinin liderleri, söz konusu anlasmada "bu yil düzenlenecek yerel seçimlerde iktidardaki Gürcü Hayali Partisi'nin yüzde 43'ten az oy almasi halinde 2022'de erken genel seçimlerin yapilmasi" maddesinin de yer aldigini hatirlatarak hükümetin aslinda erken seçimden korktugu ve bu nedenle anlasmayi iptal ettigini savundu.

- Michel'in hazirladigi anlasma maddeleri

"Gürcistan’in Ilerleme Yolu baslikli anlasma, "Muhalefetin siyasi tutuklu olarak niteledigi ve Tiflis'te Rus heyetine karsi 19 Haziran 2019'da düzenlenen gösteri sirasinda tutuklanan kisilerin af veya diger yollarla serbest birakilmasi için parlamentoda yasa tasarisinin onaylanmasi, bu yil düzenlenecek yerel seçimlerde iktidardaki Gürcü Hayali Partisi'nin yüzde 43'ten az oy almasi halinde 2022'de erken genel seçimlerin yapilmasi, bir sonraki parlamento seçimlerinin tamamen oranti sistemi ile yüzde 2 barajiyla düzenlenmesi, seçim komisyonlarinda muhalefetin daha genis katilim saglamasi, parlamentonun katkilariyla yargi reformlarinin yapilmasi ve parlamentoda 5 komitenin baskaninin muhalefetten seçilmesi" konularini içeriyordu.

Anlasma 20 Nisan'da muhalefette görüs ayriligina neden olmustu. Ana muhalefet partisi Birlesik Ulusal Hareketi ile büyük partilerden Avrupali Gürcistan ve bazi diger partiler anlasmanin imzalamasi konusunda çekimser kalmisti.

Kaynak: AA