Fransa'da Kovid-19 Asi Zorunlulugu Ve Saglik Ruhsati Uygulamasi Karsitlarindan Danistayin Önünde Protesto

Fransa’da Parlamento tarafindan onaylanan yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele yasasi kapsaminda uygulamasi genisletilen Kovid-19 saglik ruhsati protesto edildi.

Baskent Paris'te, siki güvenlik önlemleri altinda Ulusal Meclis önünde baslayan protesto gösterisine, Sari Yelekliler dahil yüzlerce kisi katildi.

Yogun yagmur altinda Danistay binasina kadar yürüyen göstericiler arasinda bir kadin, giydigi özgürlük heykeli kiyafetiyle dikkati çekti.

Asi zorunlulugu ve Kovid-19 ruhsati karsitlari 31 Temmuz'da ülke çapinda gösteriler düzenlemeyi planliyor.

Kovid-19 ile mücadele yasasi, 26 Temmuz'da parlamentodan geçmisti.

Hastane ve bakimevi çalisanlarina, itfaiyecilere Kovid-19 asisi zorunlulugu getiren yasa, 26 Temmuz'da parlamentodan geçmisti.

Yasa, belli etkinlik ve mekanlara giriste, Kovid-19 asisi oldugunu belgelemeyi, son 48 saatte yapilmis negatif PCR testi sonucunu göstermeyi ya da son 6 ayda hastaliga yakalanip iyilestigini kanitlamayi gerektiren Kovid-19 ruhsat uygulamasini konser gibi genis katilimli etkinliklerin yani sira kafe, restoran, toplu tasima ve 50 kisiden fazla kapasiteli kapali mekanlar ile eglence parklarinda da zorunlu hale getiriyor.

Alisveris merkezleri Kovid-19 ruhsat uygulamasinin disinda tutan yasa, is yeri sahiplerinin çalisanlarindan Kovid-19 asisi veya ruhsati talep etmeleri halinde, bunu reddeden çalisanlarinin maasini kesmesine imkan taniyor.

Yasa, 30 gün içerisinde 3 defa Kovid-19 saglik karti kontrolü yapmadigi belirlenen isletme sahiplerine 1 yila kadar hapis ve 9 bin avro para cezasi öngörüyor.

Tartismali yasa tasarisi, "saglik diktatörlügü" olarak nitelendirilmis, 25 Temmuz'da Fransa genelinde resmi verilere göre 160 binden fazla kisinin katildigi gösterilerde protesto edilmisti.

Kaynak: AA