Fildisi Sahili Cumhurbaskani Ouattara, 10 Yil Aradan Sonra Selefi Gbagbo Ile Görüstü

Ouattara: 'Elbette birçok ayriliga neden olan siyasi bir kriz yasadik ancak hepsi geçti. Bu olaylar oldukça aci vericiydi, çok fazla ölüm yasadik. Bunu geride birakmali ve uzlasi üzerine çalismaliyiz' Eski Cumhurbaskani Laurent Gbagbo: 'Muhaliflerin serbest kalmasi konusunda israr ediyorum. Eminim Cumhurbaskani hapisteki muhaliflerin özgürlügüne kavusmasi için elinden geleni yapacaktir'

Fildisi Sahili Cumhurbaskani Alassane Ouattara, selefi ve 10 yil aradan sonra sürgünden dönen Laurent Gbagbo'yu kabul etti.

Cumhurbaskani Ouattara, ülkede 2010'daki cumhurbaskanligi seçimi sonrasinda patlak veren siyasi kriz sonrasinda ilk kez bir araya geldigi selefi Gbagbo'yu Cumhurbaskanligi Sarayi'nin kapisinda sarilarak karsiladi.

Ouattara ve Gbagbo, "tarihi" olarak nitelendirilen görüsme sonrasi basin mensuplarinin karsisina geçti.

Cumhurbaskani Ouattara, Gbagbo'ya ziyaret için tesekkür etti ve zaten uzun zamandir iletisim halinde olduklarini söyledi.

Fildisi Sahili halkinin uzun süredir bekledigi görüsmenin ancak bugün yapilabildigini dile getiren Ouattara, Gbagbo ile dostça ve samimi bir atmosferde bir araya geldiklerini kaydetti.

Cumhurbaskani Ouattara, "Elbette birçok ayriliga neden olan siyasi bir kriz yasadik ancak hepsi geçti. Bu olaylar oldukça aci vericiydi, çok fazla ölüm yasadik. Bunu geride birakmali ve uzlasi üzerine çalismaliyiz. Çünkü asil olan Fildisi Sahili'dir. " dedi.

- Gbagbo'dan "muhalifler serbest kalsin" çagrisi

Görüsmede, ülkedeki baris, toplumsal diyalog gibi birçok meseleyi ele aldiklarini ifade eden Ouattara, toplumsal uzlasiyi güçlendirmek adina bu tarz görüsmelerin ilerleyen günlerde de devam edecegini vurguladi.

Eski Cumhurbaskani Gbagbo da Ouattara ile bir araya gelmekten oldukça mutlu oldugunu belirterek, zaman zaman bu minvalde görüsmeler yapmayi istedigini söyledi.

Gbagbo, 2010'daki siyasi kriz sürecinden bu yana hapiste olan muhaliflerin serbest birakilmasini isteyerek, "Muhaliflerin serbest kalmasi konusunda israr ediyorum. Cumhurbaskanina da söyledim. Ben onlarin lideriydim, ben serbestim ama onlar hala hapisteler. Eminim Cumhurbaskani hapisteki muhaliflerin özgürlügüne kavusmasi için elinden geleni yapacaktir." diye konustu.

- Sürgünden 18 Haziran'da sönmüstü

Uluslararasi Ceza Mahkemesinde (UCM) insanliga karsi suç islemekle yargilanan ve mart ayinda aklanan Gbagbo, sürgünde oldugu Brüksel'den 18 Haziran'da Fildisi Sahili'ne dönmüstü.

Gbagbo, 2010'daki cumhurbaskanligi seçimini kaybettikten sonra uluslararasi baskilara ragmen görevini, seçimi kazanan Ouattara'ya devretmeyince ülkede çatisma çikmisti.

Gbagbo ile Ouattara taraftarlari arasindaki çatismalarda, yaklasik 3 bin kisinin öldügü belirtiliyor.

- Insanliga karsi islenen suçlardan beraat

Seçim sonrasi çikan olaylarin sorumlusu olarak 11 Nisan 2011'de yakalanan Gbagbo, 30 Kasim 2011'de insanliga karsi suç isledigi gerekçesiyle UCM'ye sevk edilmisti.

UCM, bu suçla yargilanan ilk Cumhurbaskani Gbagbo hakkinda, 15 Ocak 2019'da, olaylarla ilgili yeterli delil sunulamadigi gerekçesiyle beraat karari vermisti.

Kaynak: AA