Cumhurbaskani Erdogan, Sakarya Sahasi Gaz Yakma Töreni'ne Canli Baglantiyla Katildi Açiklamasi

'Yakin zamanda Karadeniz gazinin devreye girmesiyle kaynaktaki disa bagimliligimizi önemli oranda azaltacagiz' '(Dogal gaz) Karadeniz'de açtigimiz bu kuyular ilk degildir, elbette son da olmayacaktir' 'Yaptirimlarla, tehditlerle, santajlarla, yildirmalarla bizi engellemeye çalistilar ancak hiçbirine eyvallah etmedik. Kararli durusumuzdan geri adim atmadik' 'Sondaj konusunda ulastigimiz teknik yeterlilikle disa bagimliligimizi sona erdirdik. Arastirma ve sondaj gemilerimizi filomuza dahil ettik' 'Kesfettigimiz ve yerin yüzlerce metre altindan çikartmaya basladigimiz Karadeniz gazini, bugün ilk defa yerinde yakacagiz. Kesfettigimiz gazin degerini mesnetsiz iddialarla düsürmeye çalisanlar, bugün burada yanan atese iyi baksinlar' 'Karadeniz gazinin ilk fazini 2023'e yetistirmek için hem masa basinda hem de sahada büyük bir emek harcaniyor' 'Bölgesinin siyasi ve ekonomi bakimindan en güçlü ülkesi olan Türkiye'nin uzattigi dost elini tutanlar bugüne kadar hep kazançli çikti' '(Manavgat'taki yangin) Olay tüm boyutlariyla arastirilarak yanginda zarar gören vatandaslarimiza her türlü destek saglanacaktir'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Yakin zamanda Karadeniz gazinin devreye girmesiyle kaynaktaki disa bagimliligimizi önemli oranda azaltacagiz" dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, Sakarya Sahasi Gaz Yakma Töreni'ne canli baglantiyla katildi.

Konusmasina, Antalya'nin Manavgat ilçesindeki yangindan etkilenen vatandaslara geçmis olsun dileklerini ileterek baslayan Erdogan, "Tarim ve Orman Bakanligimizin, Içisleri Bakanligimizin, Disisleri Bakanim gerek Kültür ve Turizm Bakanim, valiligimizin, Antalya Büyüksehir Belediyesinin ilgili birimleri ihtiyaç duyulan her türlü araç, gereç ve personel ile yangina müdahale etmektedir." ifadesini kullandi.

Milletvekillerinin de bölgede oldugunu bildiren Cumhurbaskani Erdogan, "En kisa zamanda yangini kontrol altina almak suretiyle bir an önce temennimiz o ki cana hiçbir sey gelmeden bu yangini söndürmüs olalim. Genis bir alanda süren yanginin en kisa zamanda sönmesi temennimizdir. Olay tüm boyutlari ile arastirilarak yanginda zarar gören vatandaslarimiza her türlü destek saglanacaktir. Rabbimden ülkemizi yangin ve sel basta olmak üzere her türlü afetten muhafaza etmesini niyaz ediyorum." diye konustu.

Erdogan, geçen yil Agustos ayinda milletin uzun zamandir hasretle bekledigi müjdeyi büyük bir gururla verdiklerini animsatarak, söyle devam etti:

"Fatih Sondaj Gemimizin kesfettigi 320 milyar metreküplük dogalgaz sadece Türkiye'de degil, dünyada da büyük yanki uyandirdi. Ilk kesiften yaklasik 2 ay sonra Fatih Sondaj Gemisi'ni ziyaret ederek, ilave 85 milyar metreküplük yeni kesfi de gemimizde açiklamistik. Kesifle ilgili son müjdemizi ise Haziran ayinin baslarinda Filyos'ta düzenlenen törende vererek 135 milyar metreküplük yeni kesifle toplamda 540 milyar metreküpe ulastigimizi ilan etmistik. Karadeniz'de açtigimiz bu kuyular ilk degildir, elbette son da olmayacaktir.

Bununla birlikte son 1 yilda açtigimiz kuyularin öncekilerden büyük bir farki vardir. Daha önce bu isleri uluslararasi sirketlerle birlikte kiralama usulüyle yürütüyorduk, artik öncekilerden farkli olarak bu isleri kendi gemilerimiz ve kendi insan kaynagimizla yapiyoruz. Sondaj konusunda ulastigimiz teknik yeterlilikle disa bagimliligimizi sona erdirdik. Arastirma ve sondaj gemilerimizi filomuza dahil ettik. Bu gemileri, tersanelerimizdeki bakim ve gelistirme islemlerinin ardindan kendi siniflarinin en iyileri arasina soktuk. Insallah yakin zamanda Karadeniz gazinin devreye girmesiyle kaynaktaki disa bagimliligimizi da önemli oranda azaltacagiz. Tabii bu isler bir günde, bir gecede olmadi. Arkasinda yillarin emegi, ortaya konan güçlü irade ve milletimizin destegi var."

- "2018'den bu yana 14 derin deniz kuyusu açtik"

Yaklasik 10 yil öncesine kadar Türk karasularindaki hidrokarbon kaynaklarinin nerede olduguna ve bunlarin nasil bulunacagina dair yeterli veri olmadigini hatirlatan Cumhurbaskani Erdogan, "Sayet biz bu isi hakkiyla yapacaksak öncelikle teknik ekipman ve donanim isini halletmemiz gerekir' dedik ve hemen kollari sivadik. Ilk gemimiz Barbaros Hayrettin Pasa'yi 10 yil önce satin alarak baslattigimiz süreci, Kanuni Sondaj Gemimizde bir üst asamaya çikardik. Ardindan diger gemilerimiz geldi, sahip oldugumuz filoyla 2018'den bu yana 14 derin deniz kuyusu açtik." dedi.

Akdeniz ve Karadeniz'deki iki ve üç boyutlu sismik arastirmalarin 6-7 katina çikarildigini belirten Erdogan, söyle konustu:

"Yaptirimlarla, tehditlerle, santajlarla, yildirmalarla biz engellemeye çalistilar ancak hiçbirine eyvallah etmedik. Kararli durusumuzdan geri adim atmadik. Eger biz o günün sartlarinda yerli ve milli imkanlarla bu operasyonlari hizlandirmasaydik, son yillarda elde ettigimiz basarilari baskalarinin insafina birakmis olacaktik. Akla hayale gelmeyecek türlü bahanelerle attigimiz her adimin önü kesilecekti. Hamdolsun bunlarin hepsi geçmiste kaldi. Artik Barbaros Hayrettin Pasa ve Oruç Reis sismik arastirma gemilerimiz denizlerimizin altini tariyor, Fatih, Yavuz ve Kanuni de sondajlarini yapiyor. Bugün sismik arastirma ve sondaj çalismalarinda son 1 yilda geldigimiz noktanin önemli bir dönüm noktasini da geride birakacagiz."

- "Bugün burada yanan atese iyi baksinlar"

Erdogan, bugün Fatih Sondaj Gemisi'nin açtigi, Kanuni Sondaj Gemisi'nin tamamlamasini yaptigi Türkali-2 kuyusu gaz akis testini gerçeklestirdiklerine dikkati çekerek, "Bir baska ifadeyle kesfettigimiz ve yerin yüzlerce metre altindan çikartmaya basladigimiz Karadeniz gazini, bugün ilk defa yerinde yakacagiz. Kesfettigimiz gazin degerini mesnetsiz iddialarla düsürmeye çalisanlar, bugün burada yanan atese iyi baksinlar. Biz burada bilimle, bilgiyle, teknikle konusarak birilerinin yalanlarla, çarptirmalarla, manipülasyonlarla olusturmaya çalistigi algiya da en güzel cevabi veriyoruz." ifadelerini kullandi.

Kuyuda bu asamaya kadar yapilan islemler hakkinda da bilgi veren Erdogan, önce Türkali-2 kuyusunda 3 seviyede uzun süreli akis testleri yapildigini, 135 metre perforasyon ve çakil filtre ile kuyu tamamlama islemleri yürütüldügünü söyledi.

Bu islemin Türkiye'de ilk defa derin denizde, Türkali-2 kuyusunda uygulandigini vurgulayan Erdogan, sunlari kaydetti:

"Ikinci asamada yüzeyden kontrol edilen akilli vanalar ve deniz tabani test vanalari devreye sokuldu. Son asamada da yüzey test ekipmanlari ve flare ile gaz akisa verildi. Bütün bu operasyon, toplamda 247 saatlik bir akis sürecinde gerçeklestirildi. Karadeniz gazinin ilk fazini 2023'e yetistirmek için hem masa basinda hem de sahada büyük bir emek harcaniyor. Proje elbette kendi içinde dogal ve teknik zorluklar içeriyor. Hamdolsun su ana kadar iyi bir planlama ve detayli is takvimiyle hedeflerimizden herhangi bir sapma yasamadik. Bundan sonrasi için de çalismalar ayni titizlikle devam edecek."

- "Çalismalarimiz devam ediyor"

Erdogan, son bir yilda Tuna-1, Türkali-1, Türkali-2, Türkali-3 ve Amasra-1 olmak üzere toplam 5 kuyu açtiklarini ve her bir kuyuda kesfedilen gaz miktarini dogruladiklarini belirterek, Tuna-1 kuyusunun 40 kilometre kuzeydogusunda yer alan Amasra-1 kuyusunun daha önce elde edilen sismik verilerin yorumlanmasiyla açildigini bildirdi.

Erdogan, "Böylece 135 milyar metreküplük yeni bir rezerv daha yakaladik. Amasra-1 kuyusunun kesfini Sakarya gaz sahasindaki benzer kesiflerin de habercisi olarak görüyoruz. Sahanin etrafindaki çalismalarimiz devam ediyor. Insallah buralardan gelecek müjdeli haberleri de milletimizle paylasacagiz." dedi.

Gazi karaya çikaracak deniz tabani üretim sistemleri ve kara gaz isleme tesislerinin süreçlerinin es zamanli sürdügünü bildiren Erdogan, son asamada ise her iki üniteyi birbirine baglayacak boru hatlarini insa edeceklerini kaydetti. Derin deniz etüt ile boru hatti rotalarinin çalismalarinin sona erdigini ifade eden Erdogan, söyle devam etti:

"Önümüzdeki yil 169 kilometre boruyu denizin dibine döseyecegiz. Bu operasyon dünyanin en uzun derin deniz taban baglantisi olacak. Kara gaz isleme tesislerinin temelini haziran ayinin basinda atmistik. Orada da yogun bir faaliyet devam ediyor. Karadeniz gazi tüm tesisleriyle biterek, kullanima girdiginde Türkiye'nin derin denizlerde arama, sondaj ve üretim kabiliyetlerini üst bir noktaya tasiyacaktir. Bu gazin karaya çikarilmasi için yürütülen çalismalar dogal gaz endüstrisini besleyen yan sanayinin gelisimine de önemli katki saglayacaktir. Burada kullanilacak ekipmanin önemli bir kismi yerli üretim olacaktir."

Bütün bu faaliyetlerin, Türkiye'nin dogal gazda üretimden tasimaya kadar her asamada ulastigi etkinligi ortaya koydugunu vurgulayan Erdogan, sunlari kaydetti:

"Dogal gaz arz güvenliginde bölgemizin refahi için kilit bir roldeyiz. Bölge kaynaklarinin uluslararasi pazarlarla bulusmasi için her zaman yapici bir pozisyon üstlendik, üstlenmeye de devam ediyoruz. Bölgesinin siyasi ve ekonomik bakimindan en güçlü ülkesi olan Türkiye'nin uzattigi dost elini tutanlar bugüne kadar hep kazançli çikti. Biz karsilikli saygi ve haklara riayet çerçevesinde kapali kapilar ardinda ne diyorsak, disarida da aynisini söyleyen bir ülke ve yönetimiz. Bazilari gibi yolun basinda ayri, ortasinda ayri, sonunda bambaska konusmuyoruz. Kendi gazimizin bölge refahina saglayacagi katkinin farkindayiz. Bu projenin, Türkiye'nin enerjide merkez ülke rolüne koyacagi katkiyi da iyi biliyoruz. Türkiye'nin tecrübesinden, bilgi birikiminden, dostlugundan faydalanmak isteyen herkese kapimiz sonuna kadar açiktir. Türkiye ile is yapan bugüne kadar kaybetmedi, bundan sonra da kaybetmeyecektir."

Erdogan, Türkali-2 kuyusu akis testinin hayirli olmasini dileyerek, "En basindan bugüne kadar projenin hayata geçmesinde emegi olan Enerji Bakanlarimiza ve diger herkese tesekkür ediyorum" dedi.

Canli baglanti sirasinda Fatih Sondaj Gemisi'ndeki ekip için "Su anda karsimda dogal gaz milli ekibini görüyorum." ifadesini kullanan Erdogan, "Tüm ekibe sahsim, ailem, milletim adina en kalbi sükranlarimi Ankara'dan bildiriyorum, tekrar tekrar basarilarinin devamini diliyorum. Bu yanan ateslerimiz insallah hiç sönmesin." diye konustu.
Kaynak: AA